Guam se pregătește pentru o posibilă „lovitură directă” de la Taifunul Mawar

De Jurnalul Național Externe Meteo 183 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Locuitorii sunt îndemnați să rămână acasă, cu furtuna puternică care se așteaptă să ajungă miercuri.

Guvernatorul Guamului i-a îndemnat pe rezidenți să rămână acasă, avertizând că insula ar putea fi lovită direct de taifunul Mawar, care se întărește pe măsură ce se îndreaptă spre teritoriul Pacificului.

Guvernatorul Lou Leon Guerrero i-a îndemnat marți pe rezidenții de pe teritoriul Statelor Unite să rămână calmi și să se pregătească pentru ciclon.

„Mawar este o amenințare reală și o posibilă lovitură directă pentru insula noastră”, a spus guvernatorul într-un videoclip YouTube marți.

Serviciul meteo a spus că Mawar ar putea ajunge miercuri în partea de sud a Guamului în jurul prânzului, ora locală (02:00 GMT).

„Dacă nu primim o lovitură directă, va fi foarte aproape”, a declarat Patrick Doll, meteorolog principal pentru Serviciul Național de Meteorologie din Guam, agenției de presă Associated Press.

Furtuna este de așteptat să sosească ca un taifun de categoria 4 de 140 mph (225 km/h), au spus oficialii meteorologici, posibil ca cel mai mare lovitură pe insulă din ultimii 20 de ani.

Taifunul ar putea provoca „daune extinse”, a avertizat Doll.

Guvernatorul a spus că va plasa Guam într-o blocare efectivă de la ora 13:00 (03:00 GMT) marți și a îndemnat oamenii să ia în serios avertismentele și să fie pregătiți. Au fost disponibile adăposturi de urgență, a spus ea.

O valuri de furtună între 6 și 10 picioare (1,82 până la 3 metri) deasupra mareei normale normale, cu avertismente că ar putea fi de până la 15 picioare (4,6 metri). Surful era de așteptat să crească brusc în următoarele două zile de-a lungul recifelor orientate spre sud și est, cu surf periculoase de 20 până la 25 de picioare (6 până la 7,6 metri) de marți după-amiază până miercuri, a spus serviciul meteorologic.

La magazinele alimentare și de hardware ale insulei, luni, oamenii plecau cu cărucioarele de cumpărături pline cu conserve, cutii de apă și generatoare, a informat Pacific Daily News.

Oficialii i-au avertizat pe rezidenții care nu locuiesc în structuri complet betonate să ia în considerare mutarea pentru propria lor siguranță. Multe case sunt făcute din lemn și tablă.

„Amenințarea triplă a vântului cu forța taifunului Cat 4, ploile torenţiale și valuri de furtună care pun în pericol viața sunt toate așteptate pentru Guam și Rota”, a spus serviciul meteorologic într-o actualizare de marți dimineață.

Rota, o insulă din Commonwealth-ul SUA din Insulele Mariane de Nord, a fost, de asemenea, supusă unei avertismente de taifun, a spus Doll. Tinian și Saipan, în nordul Marianelor, erau sub avertismente de furtună tropicală.

Unii oameni din acele zone sunt încă în adăposturi sau corturi temporare după Super Typhoon Yutu de categoria 5 în 2018, a menționat Doll.

„Guam primește o lovitură de categoria 4 sau 5 la fiecare cinci până la șapte ani. Mama Natură ne-a cruțat în ultimul timp”, a spus Doll, adăugând că ultima lovitură directă a fost în 2002. „Deci suntem cu mult întârziați”.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,