Guvernul mai lovește încă o dată multinaționalele! Ce hotărâre au luat de data aceasta

0

Guvernul a efectuat o decizie compromițătoare care va provoca isterie. Executivul nu oprește bătălia cu multinaționalele pe care îi aruncă din nou la pământ. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, deci de acum este clar!

Executivul nu se oprește aici și continuă bătălia cu multinaționalele. Oamenii de la Palatul Victoria au luat o hotărâre care are ca țintă chiar companiile mari. Vorbim despre companiile care extrag petrol din România. Se pare că acestea vor plăti la bugetul de stat redevențe în funcție de cotația barilului Brent de pe Bursa din Londra, conform unui ordin ce a fost vineri publicat în Monitorul Oficial, ce aparține președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Se consideră ţiţei de referinţă, cu caracteristici fizico-chimice şi condiţii de calitate şi de piaţă asemănătoare tipurilor de ţiţei din producţia internă, sortimentul Brent”, se arată în proiectul citat.

În urmă cu un an, cotațiile petrolului Brent au avut ca medie 71,06 dolari pe barili, iar aferent acestui an, OMV Petrom aproximează o valoare de 65 de dolari pe baril.

„Titularii acordurilor petroliere vor calcula lunar redevenţa datorată statului, prin aplicarea cotelor procentuale convenite prin acordul petrolier la producţia brută de petrol realizată”, mai include ordinul ANRM, potrivit Agerpres.

Până pe data de 20 a primei luni a trimestrului viitor, redevența va fi predată. Se va respecta acest procedeu trimestrial. Această metodologie de calcul a redevenței a fost creată „în concordanţă cu criteriile acceptate pe piaţa internaţională a petrolului, pe baza studiilor efectuate sau contractate cu institute de specialitate din ţară (Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti), care vor fi prezentate şi analizate cu reprezentanţi ai entităţilor interesate (Societatea Comercială OMV Petrom SA)”.

Conform Legii petrolului 238/2004, titularii de acorduri petroliere datorează bugetului de stat o redevență între 3,5% și 13% din valoarea producției brute, în funcție de cât de mare este zăcământul, la categoria țiței, iar în cazul gazelor naturale între 3,5% și 13,5%.

Sursa: capital.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close