În prepararea ceaiului pentru a elimina plumbul și alte metale grele din apă, este fierberea apei dar timpul de infuzare face diferența

De Jurnalul Național 95 citiri
7 min citire

 

Prepararea ceaiului ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele toxice, inclusiv a plumbului, din apa potabilă, a demonstrat un nou studiu, aratăLive Science.

O ceașcă bună de ceai a fost asociată de mult timp cu numeroase beneficii ușoare pentru sănătate, însă studiile anterioare s-au concentrat mai mult pe efectele substanțelor chimice din frunzele de ceai care sunt eliberate în timpul preparării.

Procesul de fierbere a ceaiului elimină atomi încărcați (numiți ioni) din metalele grele din apă

Acum, un nou studiu a arătat că procesul de fierbere a ceaiului elimină atomi încărcați (numiți ioni) din metalele grele din apă, aparent prin legarea chimică cu acestea. Aceasta, la rândul său, face ca metalele grele să se lipească de frunzele de ceai, scoțându-le din apă. Studiul a fost publicat luni (24 februarie) în revista ACS Food and Science Technology.

„Nu sugerăm ca toată lumea să înceapă să folosească frunze de ceai ca filtru de apă”, a declarat într-o declarație coautorul Vinayak Dravid, profesor de știința materialelor la Universitatea Northwestern. „Scopul nostru a fost să măsurăm capacitatea ceaiului de a adsorbi metalele grele. Prin cuantificarea acestui efect, lucrarea noastră evidențiază potențialul nerecunoscut al consumului de ceai de a contribui pasiv la reducerea expunerii la metale grele în rândul populațiilor din întreaga lume.”

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură de pe planetă

Mai mult de 5 miliarde de cești de ceai sunt băute în fiecare zi, fiind a doua cea mai consumată băutură de pe planetă, după apă. Oamenii de știință au studiat mult timp efectele ceaiurilor verzi și negre asupra sănătății, iar infuzia a fost asociată cu riscuri mai mici de cancer, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Dar nu este clar de ce anume o ceașcă de English Breakfast conferă aceste beneficii. Cercetările anterioare au legat aceste beneficii de substanțele chimice eliberate de plante, dar cercetătorii din spatele noului studiu au suspectat că ar putea fi vorba și de procesul de preparare în sine. (Metalele grele au fost legate de creșterea riscului de accident vascular cerebral și de boli cardiovasculare).

Pentru a-și investiga ipoteza, oamenii de știință au achiziționat o serie de ceaiuri, din mărcile populare Lipton și Infusion, care includ ceai negru, ceai verde, ceai de mușețel, ceai oolong, ceai de bujor alb și ceai rooibos. (Mușețelul și rooibos sunt înmuiate și consumate ca ceai, dar provin dintr-o altă familie de plante decât ceaiurile tradiționale).

Tipul de pliculeț de ceai a făcut o mare diferență

Preparând ceaiurile în același mod în care o fac băutorii obișnuiți, cercetătorii au testat capacitatea ceaiurilor de a neutraliza ionii de metale grele din ape cu concentrații diferite, comparându-le cu amestecuri pe bază de apă fără ceai.

Rezultatele lor au arătat că o ceașcă obișnuită de ceai – o cană de apă și un pliculeț de ceai, preparat timp de trei până la cinci minute – poate elimina aproximativ 15% din plumbul din apa cu concentrații de plumb de până la 10 părți pe milion. Deși nu există un nivel sigur pentru plumbul din apa potabilă publică, Agenția pentru Protecția Mediului stabilește limita de acțiune la 15 părți pe miliard. Infuzarea a redus și alți ioni metalici, inclusiv cromul și cadmiul.

Au apărut și alte tendințe. Tipul de pliculeț de ceai a făcut o mare diferență, pliculețele din bumbac și nailon abia dacă au adsorbit contaminanții, iar pliculețele din celuloză au eliminat cel mai mult.

În plus, tipul de ceai și cât de fin a fost măcinat au avut, de asemenea, un rol, frunzele de ceai negru măcinate fin fiind cele mai performante. Acestea, alături de ceaiurile verde și alb, au redus concentrațiile de ioni de plumb într-o măsură mai mare decât ceaiurile oolong, rooibos și mușețel.

Cel mai important factor a fost timpul de infuzare

Dar cel mai important factor a fost timpul de infuzare. Probabil previzibil, ceaiurile lăsate la infuzat cel mai mult timp au eliminat cei mai mulți contaminanți.

Astfel, „Orice ceai care se infuzează mai mult timp sau care are o suprafață mai mare va remedia în mod eficient mai multe metale grele”, a declarat Benjamin Shindel, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Northwestern, primul autor. „Unii oameni își infuzează ceaiul timp de câteva secunde și nu vor obține o remediere prea mare. Dar prepararea ceaiului pentru perioade mai lungi sau chiar peste noapte – cum ar fi ceaiul rece – va recupera cea mai mare parte a metalului sau poate chiar aproape tot metalul din apă.”

Cu toate acestea, în ciuda caracterului promițător al constatărilor lor, cercetătorii spun că acestea sunt însoțite de anumite rezerve. În primul rând, în zonele din lume cu sisteme de apă bune, este puțin probabil ca concentrațiile de metale să atingă niveluri suficient de ridicate pentru ca ceaiurile să confere beneficii enorme. În al doilea rând, dacă există o criză de contaminare a apei, ceaiul nu va rezolva problema de unul singur.

Dar asta nu înseamnă că a bea mai mult ceai nu ar putea fi oricum o idee bună.

Aşadar, „La nivelul unei populații, dacă oamenii beau o ceașcă de ceai în plus pe zi, poate că în timp am vedea scăderi ale bolilor care sunt strâns corelate cu expunerea la metale grele”, a spus Shindel. „Sau ar putea ajuta la explicarea de ce populațiile care beau mai mult ceai pot avea rate mai scăzute de incidență a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale decât populațiile care au un consum mai scăzut de ceai.”

Sursa – www.antena3.ro




Românii, loviți în plin de inflație. Pe ce vom ajunge să plătim mai mult

Românii, loviți în plin de inflație. Pe ce vom ajunge să plătim mai mult. Situația economică a României se înrăutățește, [...]

Schimbări MAJORE la pensii! Guvernul anunță noi impozite

Schimbări MAJORE la pensii! Guvernul anunță noi impozite. Autoritățile intenționează să elimine impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Un proiect de [...]

Taxa pe stâlp. Cum va fi calculată și ce înseamnă

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat marți, în cadrul conferinței PRIA Finance for Key Business Sectors, că normele privind „taxa [...]

Paște scump în 2025! Creșteri de prețuri ULUITOARE la alimente. Ce îi așteaptă pe români

Paște scump în 2025! Creșteri de prețuri ULUITOARE la alimente. În următoarele trei luni, alimentele vor înregistra scumpiri accelerate. Conform [...]