În România, cu puțin timp în urmă s-a produs un cutremur

De Jurnalul Național Actuale Utile 338 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Un cutremur s-a simțit în România joi seară, la aproximativ 10 ore de la un alt seism care a avut loc în nordul țării, la granița cu Ucraina. Potrivit INFP, cel de-al doilea cutremur s-a produs, joi seară, la ora locală 20:55:04, la o adâncime de 81,6 km.

Unde a fost localizat epicentrul cutremurului din România

În data de 14 septembrie 2023, la ora locală 20:55:04, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3.0 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime considerabilă de 81.6 km. Acest cutremur a avut epicentrul la 46 de kilometri vest de Focșani, 63 de kilometri nord de Buzău, 65 de kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 77 de kilometri est de Brașov și 94 de kilometri nord-est de Ploiești.

În dimineața aceleiași zile, la ora 11:52:57, un alt cutremur a avut loc la granița cu Ucraina, în partea de nord a României. Acest seism a avut o magnitudine de 2.7 și s-a produs la o adâncime de 10.9 km. Epicentrul s-a situat la 37 de kilometri sud-est de Mukacheve, 50 de kilometri nord de Satu Mare, 71 de kilometri nord-vest de Baia Mare și 74 de kilometri sud-est de Uzhgorod.

În acest sens, autoritățile din ambele țări au fost alertate cu privire la aceste evenimente seismice, însă datorită faptului că nu au existat pagube, locuitorii au datoria să fie preventivi și să se asigure că au cunoștință legată de modul în care reacționează în situația unui cutremur.

Se ştie că ţara noastră are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6-7 grade pe scara Richter, zona Vrancea fiind cea mai predispusă la cutremure. Aceste mișcări vibratoare ale scoarței terestre (cutremure) pot lovi în orice moment, iar pentru a vă proteja și pe voi și pe cei dragi, este esențial să știți cum să acționați în timpul unei mișcări seismice.

Iar pregătirea și cunoașterea acestor recomandări pot face diferența în momentele de panică și pot contribui la protejarea vieții voastre și a celor din jur în caz de cutremur. În acest sens, este necesar un ghid simplu de supraviețuire pentru a vă ajuta să rămâneți în siguranță în caz de cutremur:

Astfel, este indicat să vă păstrați calmul și să-i liniștiți pe ceilalți. Instalarea panicii poate duce la accidente grave.

Protejați copiii, bătrânii și femeile, asigurați-vă că cei mai vulnerabili sunt în siguranță. Ajutați-i să se așeze sub un obiect solid sau să se protejeze într-un loc sigur.

Pentru început, este bine să evitați să părăsiți clădirea, în prima fază seismică, deoarece puteți fi surprinși de mișcarea puternică a cutremurului, mai ales în zone aglomerate sau pe scări;

În cadrul acestor evenimente, scările sunt elemente sensibile și pot fi extrem de periculoase. Nu folosiți scările în timpul unui cutremur;

Este bine să găsiți un loc sigur în interiorul unei încăperi și feriți-vă de ferestre care se pot sparge. Protejați-vă sub o grindă, sub tocul unei uși solide, sau sub o masă rezistentă care să vă protejeze de obiectele care se pot mișca sau cădea;

Dacă este posibil acordați primul ajutor persoanelor rănite dacă puteți și sunați imediat la serviciile de urgență.

Apoi, nu folosiți liftul în timpul şu după un cutremur, astfel puteți rămâne blocat sau expus riscurilor;

În plus, nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, departe de clădiri și obiecte care se pot prăbuși.

Este foarte important să închideți sursele de foc, dacă este posibil, imediat după ce a trecut cutremurul. Atenție la eventualele scurgeri de gaze.

În cele din urmă, comunicați prezența voastră, dacă sunteți blocat sau într-o situație periculoasă, încercați să comunicați cu vecinii sau echipele de salvare prin orice mijloace disponibile.

Sursa – playtech.ro