În România, ninge abundent de noaptea trecută iar stratul de zăpadă depus pe drumuri a dat serios de lucru drumarilor

De Jurnalul Național Actuale Meteo 99 citiri
4 min citire
 

Este iarna în toată regula în mai multe zone din țară. Ninge abundent de noaptea trecută iar stratul de zăpadă depus pe drumuri a dat serios de lucru drumarilor.

În acest sens, meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori și viscol pentru un sfert din țară, iar restul zonelor sunt sub informare meteorologică de vreme rea.

Concret, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a explicat la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere al vremii în orele următoare.

Astfel, ”Un episod de iarnă de scurtă durată! Astăzi vom avea o răcire semnificativă și în partea de sud și sud-est a țării, comparativ cu ziua de ieri, când am înregistrat 23 de grade la Turnu Măgurele, 22 de grade în Capitală, valori cu până la 9…10 grade mai ridicate decât mediile specifice datei din calendar.

Astăzi nu vom mai depăși însă, la scara întregii țări, valori de 6…15 grade, poate doar în extremitatea de sud-vest a țării.

Rămâne însă în vigoare atât informarea meteorologică, cât și atenționarea meteorologică de cod galben până în această seară la ora 20:00. Atenționarea de cod galben vizează în mod deosebit ninsorile în zona montană înaltă, cu strat de zăpadă local mai consistent în Carpații Meridionali și de Curbură și la cote de peste 1700 m, rafale care pot depăși 80-90 km/h, viscolind ninsoarea”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

În plus, ”Nu în ultimul rând, informarea meteorologică ce vizează precipitații în cea mai mare parte a țării, local moderate de cantitativ, cu valori de cantități de apă de 10-15 l/mp, chiar 25-30 l/mp.

Din punct de vedere termic, astăzi, așa cum menționam, se va simți o răcire și în zona de sud și sud-est a țării.

Vremea se va încălzi de mâine însă, când vom vorbi de maxime între 12 până la 17 grade.

De asemenea, din a doua parte a săptămânii și spre finalul acesteia este posibil să depășim chiar 20 de grade, inclusiv în capitală 21 de grade”, a mai spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Informare meteorologică de vreme rea

Până în această seară, la ora 20:00, temporar va ploua local moderat cantitativ în centrul, sudul și estul teritoriului și se vor acumula cantități de apă de 10…15 l/mp.

Vor fi mai ales averse, însoțite izolat de descărcări electrice.

La munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Trecător se vor semnala precipitații mixte, pe arii restrânse și în Transilvania și nordul Dobrogei.

Vântul va avea local și temporar intensificări, cu rafale în general de 40…50 km/h, iar în zona montană de 60…70 km/h.

Cod galben de ninsori

Până diseară, la ora 20:00, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local mai consistent.

Vântul va prezenta intensificări, cu viteze mai mari în zona înaltă (în general la peste 1700 m) unde rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând reducerea vizibilității.

Pe parcursul zilei de luni (25 martie) în Dobrogea, estul Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul și sudul Olteniei și în sudul Transilvaniei vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h.

Sursa – www.antena3.ro