În urma cărei legi, dispar tichetele de masă, afectând astfel, sute de mii de români

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 199 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, timp de 25 de ani, angajații bugetari, prin Legea 142 au primit un ”beneficiu extrasalarial”, sub formă de tichete de masă. Acum, în urma unui draft al unei noi ordonanțe, se pune problema ca tichetele de masă să dispară. Cu alte cuvinte, vorbim de o posibilă lege care ar afecta sute de mii de români.

Tichetele de masă, bătaia peștelui și ”un proiect neactualizat”

În ultimele zile au apărut în spațiul public informații dintr-un așa-zis proiect al actualei guvernări în care sunt prezentate posibile măsuri dure de modificare a taxelor, impozitelor, precum și un punct în care se propune ca tichtele de masă să dispară.

 

Astfel, în data de 2 august, actualul ministru de la Finanțe, Marcel Boloș, avea o reacție extrem de dură pe marginea acestor scurgeri de informații, mai ales că acestea veneau chiar din cadrul ministerului pe care îl conduce.

În precizările sale, “Ca să lămuresc această problemă. Am văzut ieri, din păcate, şi regret nespus că din Ministerul Finanţelor Publice a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă total neadevărat.

Nu este ultima formă. A dat cine se ocupă cu asemenea măgării, a dat în spaţiul public un proiect de ordonanţă de urgenţă neactualizat. Deciziile în ceea ce priveşte veniturile nu sunt definitivate încă.

Ele sunt la nivelul coaliţiei. Dacă m-aţi pune pe mine astăzi să vă dau răspunsuri la această problemă legată de venituri, mi-aş face un mare rău, m-aş decredibiliza complet. Nu eu le decid.”, spune Boloș.

Marcel Boloș, extrem de supărat de scurgerea de informații

În această coalitie unită, deși se vehiculau de ceva vreme informații despre aceste posibile modificări, ca urmare a unui deficit bugetar masiv, nimeni nu a confirmat sau infirmat nimic până la apariția în spațiul public a acestor documente. Ulterior, Marcel Boloș a reacționat, inclusiv pe rețelele de socializare:

Astfel, (…) Cât despre măsurile fiscale, fac încă o dată precizarea că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare.

Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, vom prezenta transparent și integrat toate propunerile și deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă”, a scris ministrul Finanţelor pe Facebook.

Concret, actualizat sau nu, se pare că în același draft apar și posibile modificări la Legea 142/1998, cea care stabilea ca angajații bugetari să primească tichtele de masă.

Dispar tichetele de masă? Apar modificările în draftul de proiect

La această întrebare, cei de la HotNews, afirmă că există un document, conform căruia, tichetele de masă ar putea să dispară, acesta fiind elaborat de Cornel Grama, consilier fiscal, mai spune sursa menționată.

În justificarea acestei modificări, consilierul spune că nu mai există rentabilitatea în a acorda tichetele de masă, deci, în concluzie, acestea ar trebui să dispară.

În același timp, draftul mai propune și o variantă în care tichetele de masă să fie scutite doar la plata CAS.

În prezent, nu se știe încă sigur dacă măsura va fi sau nu aprobată și dacă tichetele de masă vor fi scoase sau nu, dar cert este că măsurile de majorare a taxelor și impozitelor, precum și introducerea unora noi, nu vor echilibra deficitul bugetar, în măsura în care guvernanții și-o doresc.

Sursa – playtech.ro