Încălzirea globală şi degradarea solului

151

 

Omenirea a deteriorat aproximativ un sfert din solul non-glaciar de pe planetă, avertizează oamenii de ştiinţă ai ONU într-un raport apărut joi. Pentru oprirea încălzirii globale accelerate, e nevoie ca această degradare continuă să se oprească, avertizează cercetătorii. Mai mult, în timp ce tone de alimente ajung să nu fie consumate niciodată, aproape un miliard de oameni trăiesc în foamete.

Avertismentul vine la un an după ce un alt raport, al IPCC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei), a concluzionat că ultima şansă pentru a evita o catastrofă climatică este reducerea drastică a folosirii combustibililor fosili până în 2030.

Al doilea raport al IPCC se concentrează pe cercul vicios generat de degradarea pământului şi schimbările climatice. Încălzirea globală a dus la creşterea intensităţii şi frecvenţei secetelor, inundaţiilor şi valurilor de căldură care afectează în mod ireversibil ecosistemele.

Defrişările şi agricultura sunt principalele responsabile pentru încălzirea planetei pentru că slăbesc capacitatea solului de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă şi a preveni acumularea gazelor cu efect de seră.

Cercetătorii spun că omenirea trebuie să se concentreze imediat pe schimbarea felului în care sunt produse alimentele pentru a opri încălzirea accelerată din ultimii ani. Printre soluţii, cele mai eficiente ar fi plantarea de arbori pe terenurile agricole, îngrijirea adecvată a solului şi reducerea irosirii de alimente.

Suprafaţa Americii de Sud în sol agricol a fost degradată până acum
Oamenii folosesc în jur de 70% din suprafaţa non-glaciară a Pământului, conform raportului IPCC. Solul a fost degradat constant cu fertilizatori chimici, defrişări şi agricultură intensivă. Prin aceste acţiuni, omenirea a deteriorat două miliarde de hectare de teren, aproape de dimensiunea Americii de Sud.

Consecinţa este că acest sol este mai puţin fertil şi absoarbe o cantitate mult mai mică de carbon din atmosferă. Soluţionarea acestei probleme stă, însă, şi în consumul de alimente la nivel planetar. Conform raportului, în jur de 25-30% din alimentele produse nu sunt niciodată consumate, în timp ce peste 800 de milioane de oameni sunt subnutriţi.

Dacă risipa de alimente ar fi o ţară, ar fi a treia cea mai mare „producătoare” de încălzire globală după Statele Unite şi China, conform WRAP, organizaţie internaţională non-profit care se ocupă de reducerea risipei la nivel planetar.

„Faptul că mai mult de un miliard de tone de alimente nu este consumat, în timp ce unul din nouă oameni se culcă înfometat este absurd”, a declarat Claire Kneller, lidera organizaţiei.

sursa digi24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata