Incendiile din perioada 2019-2020, ”în mod categoric” intensificate de încălzirea globală

22

”în mod categoric” , este concluzia la care a ajuns marţi o comisie de anchetă, în cazul  incendiilor de pădure care au devastat Australia în 2019 şi 2020 au fost intensificate de încălzirea globală,demontând astfel argumentele vocilor care susţin că schimbările climatice nu au niciun rol in acest dezastru, informează AFP marţi.

În ultimul timp, astfel de incendii au loc în fiecare an pe imensa insulă-continent la finalul iernii australe,  de altfel, Australia confruntându-se chiar şi în aceste zile cu mai multe focare.

Dar, în ceea ce priveşte incendiile de anul trecut însă au fost de o gravitate fără precedent, prelungindu-se timp de nouă luni, până în luna martie.

În incendiul actual, statul New South Wales a fost cel mai afectat, cu 11.000 de focare care au distrus 55.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă egală cu mai bine de jumătate din teritoriul Portugaliei.

După mai multe luni de audieri, guvernul New South Wales a emis marţi un raport de 436 de pagini referitor la această criză, care a distrus peste 2.400 de locuinţe pe teritoriul statului şi a dus la moartea a 26 de persoane.

În contextul dat, pe lângă zecile de recomandări referitoare la măsuri de precauţie care pot fi luate în viitor, această anchetă constituie o lovitură pentru vocile din Australia care continuă să afirme că incendiile nu au nicio legătură cu încălzirea globală.

”Încălzirea climatică rezultată din creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră a jucat în mod clar un rol în condiţiile care le-au întreţinut şi le-au permis să se propage”, se precizează în raport.

În acelaşi timp, documentul recunoaşte, că este imposibilă determinarea unui rol precis al încălzirii climatice în cocktailul complex de condiţii climatice care au intensificat incendiile.

În raport se menţionează că, o secetă care durează de mai mulţi ani, vânturi foarte puternice, furtuni şi o umiditate scăzută, sunt unele indicii care duc la a puncta  un astfel de rol precis.

Recunoscând că ”încălzirea climatică nu explică tot ceea ce s-a întâmplat”, autorii observă că împrejurările catastrofice ”erau consecvente cu proiecţiile care au fost făcute pe tema schimbărilor climatice”.

”Incendiile extreme vor fi probabil mai frecvente”, se mai spune în raport.

Documentul respinge afirmaţiile celor care se opun acţiunilor pentru combaterea încălzirii climatice – printre care şi o parte din guvernul conservator – şi care afirmă că focurile au fost rezultatul acţiunilor unor piromani sau au fost determinate de o lipsă de întreţinere a masivelor forestiere.

Raportul arată că, potrivit anchetelor, doar 11 focare din New South Wales au putut fi puse pe seama piromanilor. Cea mai mare parte a incendiilor semnificative au fost provocate de descărcări electrice în zonele rurale izolate.

În acest sens, o comisie de anchetă naţională, pe tema incendiilor, urmează să-şi publice concluziile în cel mai scurt timp.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata