Incendiul de pădure obligă mii de oameni să se evacueze în estul Canadei

De Jurnalul Național Externe Meteo 186 citiri
5 min citire
Peste 16.000 de oameni își părăsesc casele în timp ce echipajele se luptă cu un incendiu puternic în apropiere de Halifax, Nova Scoția.

Capitala provinciei Nova Scotia, din estul Canadei, a declarat stare de urgență, deoarece un incendiu scăpat de sub control în apropiere de Halifax a forțat mii de locuitori să evacueze și a determinat închiderea școlilor.

Municipalitatea Regională Halifax a amenajat locuri de cazare temporare pentru persoanele care fug de incendiu și le-a reamintit rezidenților luni devreme că ordinele de evacuare sunt obligatorii.

Incendiul, alimentat de vânturi puternice și pădure uscată, a distrus zeci de case și a împiedicat serviciile de salvare, au spus autoritățile.

Dave Meldrum, șeful adjunct al Halifax Fire, a declarat luni reporterilor că nu au existat rapoarte de persoane dispărute sau răni, dar structurile au suferit avarii sau au fost distruse.

„Pompierii noștri și alți parteneri au muncit din greu pentru a evacua o zonă mare a orașului nostru ieri, iar aseară am rămas la fața locului”, a spus Meldrum.

Fumul de la incendiul Tantallon se ridică peste casele din apropiere de Bedford, Nova Scotia, Canada, 28 mai (Eric Martyn/Reuters)

„Am avut 100 de pompieri aici la fața locului peste noapte, stingând incendiile la fața locului, stingând structurile care ardeau, prevenind pierderea mai multor structuri oriunde am putut”, a spus el.

Halifax, un oraș-port de aproximativ 480.000 de locuitori, a declarat duminică seara stare de urgență pentru a ajuta la intervenția la incendiu, care încă ardea în zonele din apropiere Tantallon și Hammonds Plains.

Într-o declarație separată de luni dimineață, se spunea că peste 60 de hectare (148 de acri) au ars în timp ce aproximativ 16.400 de persoane au fost evacuate din casele lor.

„Nu există încă un număr complet de pagube, dar se anticipează că mai multe structuri au fost pierdute”, a spus municipalitatea.

Premierul Noii Scoției, Tim Houston, a declarat că bombardiere de apă au sosit din provinciile din estul New Brunswick și Newfoundland și Labrador pentru a ajuta echipajele locale.

„Suntem în contact cu partenerii noștri municipali și federali pentru a ne asigura că fiecare resursă este epuizată”, a scris Houston pe Twitter.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că guvernul său este „gata să ofere orice sprijin federal și asistență necesară”.

În acest moment, avem incendii multiple în Noua Scoție. Vă rugăm să acordați atenție alertelor de urgență în zonele afectate.

Bombardiere de apă au sosit din NB și NL pentru a oferi sprijin suplimentar și au lucrat activ la incendii în ultima oră.

 

„Situația incendiilor de vegetație din Nova Scoția este incredibil de gravă”, a scris Trudeau pe Twitter.

„Îi păstrăm pe toți cei afectați în gândurile noastre și le mulțumim celor care muncesc din greu pentru a menține oamenii în siguranță”, a spus el.

Provinciile Alberta și British Columbia din vestul Canadei s-au confruntat, de asemenea, cu o vreme neobișnuit de caldă, care a declanșat mai multe incendii scăpate de sub control, reducând producția de petrol și gaze. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste incendii au fost de atunci sub control.

Mulți experți au indicat schimbările climatice ca un factor care a înrăutățit vremea extremă, cum ar fi incendiile de vegetație, valurile de căldură și furtunile tropicale din întreaga lume.

În 2016, incendiile forestiere din regiunea nisipurilor petroliere din Alberta au perturbat producția de petrol, au forțat 100.000 de locuitori să părăsească Fort McMurray și au lovit economia canadiană.

Un val de căldură brutal în Columbia Britanică în 2021 a dus la sute de morți. Căldura a declanșat, de asemenea, zeci de incendii, forțând evacuări și arzând comunități întregi.

Sursa – www.aljazeera.com