Indienii de peste mări îl aplaudă pe Modi la mitingul din Sydney

De Jurnalul Național Actuale Externe 168 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Mii de indieni de peste mări l-au aplaudat pe premierul Narendra Modi la un miting în stil campanie în una dintre cele mai mari arene sportive din Sydney.

Modi, care vizitează Australia pentru prima dată din 2014, va căuta să-și folosească popularitatea în rândul indienilor expatriați pentru a spori sprijinul acasă înainte de alegerile generale de anul viitor, după ce partidul său Bharatiya Janata (BJP) a pierdut alegerile de stat cheie din sudul țării. India luna aceasta.

Mii de suporteri s-au înghesuit la Qudos Bank Arena, cu o capacitate de 21.000 de locuri din Sydney Olympic Park, unul dintre cele mai mari stadioane interioare ale orașului, care a găzduit vedete internaționale precum Bruce Springsteen și Backstreet Boys, deși au existat un număr semnificativ de locuri goale când Modi și-a început discursul.

Liderul indian, care a sosit în urale din partea mulțimii după un program de cântece și dans din toată India, a adus un omagiu numeroaselor legături dintre cele două țări, de la cricket și tenis până la filme și mâncare stradală indiană din Sydney.

Indienii de peste mări îl primesc pe Modi în timpul unui eveniment de la Qudos Arena din Sydney (David Gray/AFP) „Modi este șeful!”

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a jucat actul de încălzire și prezentator.

La scandările „Modi! Modi! Modi!”, Albanese și-a prezentat „prietenul drag” unei mulțimi de indieni-australieni încântați, pe care i-a lăudat pentru că au făcut Australia „mai puternică și mai incluzivă”.

„Ultima dată când am văzut pe cineva pe scenă aici a fost Bruce Springsteen și nu a primit primirea primului ministru Modi”, a spus Albanese.

„Prim-ministrul Modi este șeful!” spuse el, izbucnind într-un zâmbet larg și lăudându-se că perechea s-a întâlnit de șase ori în ultimul an.

Australia și India sunt prieteni și parteneri mai apropiați decât oricând.

 

A fost o demonstrație neobișnuit de personală de sprijin pentru Modi – un lider naționalist hindus care se confruntă cu realegerea anul viitor și a fost criticat pentru retragerea democratică susținută și discriminarea împotriva celor 200 de milioane de musulmani și a altor minorități din India.

Modi a răspuns primirii generoase a gazdei sale, oferind o listă lungă de interese care leagă cele două țări: de la cricket la curry, yoga la Masterchef.

„Cea mai importantă bază a legăturilor noastre este încrederea și respectul reciproc”, a spus el în hindi, promițând că comerțul dintre cele două țări se va dubla în următorii cinci ani.

Modi vorbește în timpul evenimentului cu membri ai comunității locale indiene din Sydney (David Gray/AFP)

El a anunțat, de asemenea, deschiderea unui nou consulat la Brisbane.

Modi este cunoscut pentru că a susținut spectacole mari în timpul călătoriilor sale în străinătate și s-a adresat stadioanelor pline din Regatul Unit, Statele Unite și alte țări care au populații mari indiene expatriate.

Un zbor charter Qantas, renumit „Modi Airways”, a adus fani din Melbourne, în timp ce „Modi Express” era închiriat din Queensland, a informat ABC News.

Artiștii concertează la eveniment pentru a-i întâmpina pe indienul Modi la Qudos Arena din Sydney (David Gray/AFP)

La o întâlnire bilaterală de miercuri, cei doi lideri vor discuta despre comerț și investiții, energie regenerabilă și cooperare în apărare și securitate.

„Australia și India împărtășesc angajamentul față de un Indo-Pacific stabil, sigur și prosper”, a spus Albanese într-un comunicat.

Albanese a vizitat în luna martie a acestui an India, inclusiv statul natal al lui Modi, Gujarat, în timpul unei vizite de patru zile.

India este al șaselea partener comercial ca mărime al Australiei, în timp ce aproximativ 750.000 de persoane din Australia pretind că sunt origini indiene. Aproape 90.000 de studenți indieni sunt înscriși la universitățile australiene, cel mai mare contingent de peste mări după China.

În ciuda popularității și a imaginii sale de om puternic, Modi este o figură dezbinătoare în țară și în străinătate. Criticii spun că polarizarea religioasă a crescut de când BJP-ul său naționalist hindus a ajuns la putere în 2014 și că minoritatea musulmană a țării este marginalizată.

Sub Modi, „cea mai mare democrație din lume” a devenit mult mai puțin liberă și mai periculoasă pentru criticii săi, potrivit Elaine Pearson de la Human Rights Watch.

„Guvernul condus de Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi și-a întărit controlul asupra societății civile, folosind legi draconice pentru a aresta și intimida activiști, jurnaliști, lideri ai opoziției, academicieni, protestatari pașnici și critici ai politicilor guvernamentale”, a spus ea.

Un documentar BBC, interzis în India, care a pus sub semnul întrebării acțiunile lui Modi în timpul revoltelor din Gujarat de acum două decenii, va fi difuzat miercuri în clădirea Parlamentului Australian, a raportat SBS News, citând un grup numit „Noi, Diaspora”.

Zeci de oameni care militau pentru un stat independent în provincia Punjab din India au protestat în fața locului, strigând sloganuri anti-Modi și fluturând steaguri ale așa-numitei mișcări Khalistan.

Modi, care este cunoscut pentru că nu a vorbit niciodată la o conferință de presă, nu va vorbi cu presa la niciuna dintre angajamentele sale din Australia.

Sursa – www.aljazeera.com