Îndulcitorii nu sunt întotdeauna soluția mai bună. Produsele „fără zahăr” nu sunt automat mai sănătoase, avertizează Mihaela Bilic, care atrage atenția că, de multe ori, gustul dulce este compensat prin adaos de grăsimi. „Nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism”, a subliniat nutriționistul. La polul opus se află îndulcitorii artificiali, precum aspartamul, acesulfamul și zaharina, care au zero calorii și o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul – de 100 până la 600 de ori.
Îndulcitorii nu sunt întotdeauna soluția mai bună. Ce explică nutriționistul Mihaela Bilic despre conținutul lor caloric
„Îi găsiți de obicei în băuturile răcoritoare light. În produsele făinoase și în ciocolată se pun alcooli de zahăr, care se numesc tot îndulcitori – de aici confuzia și iluzia că produsele au zero calorii”, a explicat Bilic pentru stirileprotv.ro.
Specialistul a făcut o precizare și despre Acesulfam K, descriindu-l drept „un îndulcitor de sinteză extrem de versatil, utilizat într-o gamă largă de alimente și băuturi, sucuri, deserturi, înghețate, dulciuri, shake-uri proteice, dar și în suplimente și medicamente lichide”.
Acesta este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și, spre deosebire de alți îndulcitori, rezistă la temperaturi ridicate, ceea ce îl face potrivit pentru produse de patiserie și rețete reci. În 2023, acesulfamul a fost declarat sigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), evaluare confirmată și de Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari.
„Cât despre avantajele pentru siluetă, țineți cont că îndulcitorii artificiali taie pofta de mâncare în general și pofta de dulce în special”, a adăugat dr. Bilic.
Ce îndulcitori au efecte asupra sănătății
O altă categorie este reprezentată de polioli, sau alcooli de zahăr, care au 2 cal/g față de 4 cal/g cât are zahărul. „Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate”, a precizat Bilic.
Acești îndulcitori au efecte benefice asupra sănătății dentare, reduc riscul de carii și protejează smalțul prin limitarea atacului acid. Xilitolul se găsește frecvent în guma de mestecat, bomboane sau pastă de dinți. În plus, fiind absorbiți lent în sânge și având un indice glicemic scăzut, sunt recomandați persoanelor cu diabet. În produsele alimentare, dau o textură cremoasă și un aport caloric mai redus, fiind utili și în curele de slăbire.
Totuși, consumul excesiv de polioli poate aduce efecte neplăcute. „Atenție, poliolii nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și au efect laxativ. Un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă”, a avertizat nutriționistul.
În plus, pentru a putea fi utilizați în diverse preparate, poliolii sunt combinați cu grăsimi. „Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii sunt asociați cu grăsime – facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți «fără zahăr» are 30% maltitol, multă grăsime vegetală și număr de calorii identic cu al biscuiților clasici”, a concluzionat dr. Bilic.