Trandafirii, bijuteriile oricărei grădini, sunt preferați pentru frumusețea lor, varietatea de culori și parfumul divin. Grădinarii care visează la trandafiri înfloritori știu prea bine că alegerea îngrășământului potrivit este esențială pentru a le îmbunătăți sănătatea și frecvența înfloririi în fiecare sezon.
Trucul ce îți va transforma trandafirii din grădină
Tufele de trandafiri depind de nutrienții din sol pentru flori spectaculoase și o creștere viguroasă. Totuși, aceste cerințe constante pot epuiza rapid vitalitatea solului. Reîmprospătarea pământului în fiecare an este vitală pentru a preveni ofilirea trandafirilor — nu doar în ceea ce privește aspectul, ci și sănătatea lor generală.
Bryan Clayton: Pentri a-i menţine fericiţi este o parte artă, o parte ştiinţă
Aici intervine expertul în grădinărit și CEO-ul GreenPal, Bryan Clayton, care împărtășește cele mai bune sfaturi ale sale despre cum să revigorezi hortensiile folosind produse obișnuite din cămară — trucuri care „fac minuni” și pentru trandafiri. Bryan a dezvăluit și o greșeală frecventă pe care ar trebui să o eviți atunci când încerci să fertilizezi trandafirii în mod natural.
Cu un strop de umor, el a vorbit despre „relația de iubire și ură” pe care o are cu aceste flori capricioase și a concluzionat, bazându-se pe vasta sa experiență:
Astfel, „Cu toată frumusețea lor, pot fi tare schimbători, iar în toți anii în care m-am luptat cu pământul, am descoperit că a-i menține fericiți e o parte artă, o parte știință.”
„Când vine vorba să le oferi trandafirilor un impuls în plus folosind lucruri pe care deja le ai prin casă, există câteva ingrediente din bucătărie care fac minuni — dar și o capcană comună pe care ai face bine să o eviți.”
„Trandafirii s-ar putea să aibă nevoie de puțină grijă suplimentară, dar dacă faci lucrurile cum trebuie, te vor răsplăti cu unele dintre cele mai spectaculoase flori pe care le-ai văzut vreodată.”
Ingredientul banal ce este ca aurul pentru flori
În primul rând, cojile de banană „sunt ca aurul pentru trandafiri”, deoarece sunt bogate în potasiu, care susține sănătatea generală a plantei, ajută la formarea florilor și întărește rezistența împotriva bolilor.
Totuși, nu le arunca pur și simplu deasupra solului, relatează Express. Taie-le mărunt sau pasează-le, apoi încorporează-le în solul din jurul trandafirului sau îngroapă-le superficial.
Cojile de banană „sunt ca aurul pentru trandafiri”
„În felul acesta, se descompun mai repede și încep să hrănească plantele fără să atragă dăunători nedoriți”, a subliniat Brian.
Zațul de cafea este un alt „reziduu de bucătărie pe care trandafirii îl adoră”
Acesta adaugă azot în sol, îmbunătățește structura solului și încurajează dezvoltarea viermilor și a microorganismelor benefice.
Presară-l ușor în jurul trandafirilor. Doar ai grijă să nu exagerezi, deoarece „prea mult poate face solul prea acid”.
Acum, la ce trebuie să fii atent – cojile de ou. Deși sunt adesea promovate ca o sursă de calciu, și chiar pot fi, „este o greșeală să le arunci pur și simplu întregi, fără să le zdrobești mai întâi”.
Bryan a avertizat: „Bucățile întregi sau mari se descompun foarte greu, ceea ce înseamnă că trandafirii tăi nu primesc acel aport de calciu atunci când au nevoie de el.”
„Asigură-te că le zdrobești sau le macini înainte de a le adăuga în sol — astfel plantele tale vor putea folosi efectiv nutrienții.
Sursa – playtech.ro