„Insecuritate catastrofală”: 10 milioane de copii din Sahel au nevoie de ajutor

UNICEF spune că numărul copiilor aflați în pericol extrem s-a dublat din 2020, deoarece grupurile armate continuă să răspândească violența în regiune.

Zece milioane de copii din Burkina Faso, Mali și Niger au nevoie urgentă de asistență umanitară ca urmare a conflictului în spirală.

Într-un raport publicat vineri, agenția Națiunilor Unite pentru copii a declarat că aproape patru milioane de copii sunt în pericol în țările vecine, deoarece ostilitățile dintre grupurile armate și forțele naționale de securitate se răspândesc peste granițe.

„Copiii sunt din ce în ce mai implicați în conflictul armat ca victime ale ciocnirilor militare intensificate sau vizați de grupuri armate nestatale”, a declarat Marie-Pierre Poirier, director regional UNICEF pentru Africa de Vest și Centrală.

„Anul 2022 a fost deosebit de violent pentru copiii din centrul Sahelului. Toate părțile în conflict trebuie să oprească de urgență atacurile atât asupra copiilor, cât și asupra școlilor, centrelor de sănătate și caselor acestora.”

Sahelul central a fost plin de instabilitate de când ISIL (ISIS) și grupurile armate afiliate al-Qaeda au început să joace pentru putere.

Violența, care a prins rădăcini pentru prima dată în Mali în urma revoltei din 2012 în nordul țării, s-a răspândit de atunci în tot Sahelul și a ajuns în țările Africii de Vest. Atacurile au inflamat, de asemenea, tensiunile comunale determinate parțial de schimbările climatice intense.

„Insecuritate alimentară severă”

Grupurile armate care luptă pentru supremație și controlul resurselor au lăsat peste 18,6 milioane de oameni din regiune să se confrunte cu „nesiguranță alimentară gravă” – o creștere cu 5,6 milioane de la sfârșitul lunii iunie 2022.

Burkina Faso, Niger și Nigeria sunt cele mai afectate, potrivit raportului secretarului general Antonio Guterres, publicat în ianuarie. Aproximativ 6,3 milioane de persoane sunt strămutate în Sahel, o creștere cu 300.000 față de iunie.

Raportul UNICEF a evidențiat că numărul copiilor expuși riscului s-a dublat din 2020. În Burkina Faso, de trei ori mai mulți copii au fost uciși în primele nouă luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor ONU.

„Majoritatea copiilor au murit din cauza rănilor împușcate în timpul atacurilor asupra satelor lor sau ca urmare a dispozitivelor explozive improvizate sau a rămășițelor explozive de război”, se spune în raport.

Violența din centrul Sahelului s-a extins în regiunile de frontieră de nord ale Beninului, Coastei de Fildeș, Ghana și Togo (Fișier: NRC/Al Jazeera)

Raportul a subliniat modul în care grupurile armate care operează în Mali, Burkina Faso și Niger blochează orașe și sate, sabotează rețelele de apă, se opun educației administrate de stat, ard și jefuiesc școli și amenință, răpesc sau ucid profesori.

„Peste 20.000 de oameni din zona de frontieră dintre Burkina Faso, Mali și Niger se vor afla în insecuritate alimentară la nivel de „catastrofă” până în iunie 2023”, se arată în raport. „Peste 8.300 de școli s-au închis în cele trei țări pentru că au fost direct vizate.”

Violența din centrul Sahel s-a extins în regiunile de la granița de nord ale Beninului, Coastei de Fildeș, Ghana și Togo – o zonă care suferă deja de infrastructura și resursele limitate.

Solicitând un răspuns umanitar „urgent” și „mai puternic”, Poirier a spus că criza din Sahelul central și țările învecinate necesită, de asemenea, investiții flexibile pe termen lung în servicii sociale rezistente, care să contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru copii.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata