Japonia și Coreea de Sud se întâlnesc pentru a repara legăturile la un summit de referință

Liderii Japoniei și Coreei de Sud au fost toți zâmbiți, deoarece au convenit să pună deoparte un secol de istorie dificilă și să lucreze împreună pentru a contracara provocările de securitate regională.

Summitul de la Tokyo dintre sud-coreeanul Yoon Suk-yeol și japonezul Fumio Kishida – în prima vizită în Japonia a unui președinte sud-coreean în ultimii 12 ani – a evidențiat modul în care cei doi aliați ai Statelor Unite au fost apropiați de lansările frecvente de rachete ale Coreei de Nord și de îngrijorarea crescândă. asupra poziționării mai asertive a Chinei pe scena internațională.

Cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Yoon la Tokyo, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală interzisă, cea mai recentă dintr-o serie de lansări în ultima săptămână.

Cei doi lideri s-au legat în privința alimentelor și au ajuns la un acord cu privire la unele chestiuni litigioase, fiind de acord să revigoreze vizitele bilaterale regulate și să reia dialogul de securitate suspendat în 2018. Yoon a declarat „normalizarea completă” a unui pact de partajare a informațiilor, cunoscut sub numele de GSOMIA, pe care la Seul. amenințase să se retragă din 2019. De asemenea, au anunțat încheierea unei dispute comerciale de aproape patru ani privind unele materiale de înaltă tehnologie utilizate pentru semiconductori.

„Consolidarea legăturilor Japonia-Coreea de Sud în mediul strategic actual este urgentă”, a declarat Kishida reporterilor la o conferință de presă comună cu Yoon după discuții.

„Sper că această vizită va alimenta încrederea și prietenia și va ridica semnificativ relațiile dintre Japonia și Coreea de Sud.”

Mass-media japoneză a declarat că noua „diplomație de transfer” ar putea include invitarea lui Kishida pe Yoon la summitul G7 de la Hiroshima în mai și apoi vizitarea Seulului.

Yoon a remarcat „amenințarea gravă” reprezentată de lansările de rachete ale Coreei de Nord la adresa păcii și securității internaționale.

„Întâlnirea de astăzi cu prim-ministrul Kishida are o semnificație specială de a face cunoscut oamenilor din cele două țări ale noastre că relațiile dintre Coreea de Sud și Japonia, care au trecut prin momente dificile din cauza diverselor probleme în curs, se află la un nou punct de plecare”, a spus Yoon.

„Coreea și Japonia trebuie să coopereze strâns în solidaritate pentru a face față cu înțelepciune acestor amenințări ilegale.”

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol (stânga) și prim-ministrul japonez Fumio Kishida (dreapta) au atenuat disputele de lungă durată, dar Yoon se confruntă cu provocări din partea unor sud-coreeni care doresc ca Japonia să facă mai mult pentru a-și ispăși trecutul colonial (Kiyoshi Ota/Pool via Fotografie AP)

După summit-ul și conferința de presă, Kishida a găzduit o cină pentru Yoon, care ar fi făcut o cerere specifică de meniu: omurice, o mâncare confortabilă japoneză de inspirație occidentală, care include o omletă peste orez.

Washingtonul a salutat summitul, numind Japonia și Coreea de Sud „aliate indispensabile”.

„Legăturile îmbunătățite dintre Seul și Tokyo ne vor ajuta să îmbrățișăm oportunitățile trilaterale pentru a promova prioritățile noastre regionale și internaționale comune, inclusiv viziunea noastră pentru un Indo-Pacific liber și deschis”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. „Aplaudăm premierul Kishida și președintele Yoon pentru acest pas pozitiv înainte.”

Tensiunile dintre Japonia și Coreea de Sud, care a fost ocupată de Japonia între 1910 și 1945, au subminat mult timp eforturile conduse de SUA de a prezenta un front unit împotriva Chinei și Coreei de Nord.

„Faptul că președintele Yoon a vizitat Japonia și că cele două țări au avut o întâlnire bilaterală – mai degrabă decât pe marginea unui forum internațional – doar acesta ar trebui lăudat ca un posibil punct de cotitură”, a spus Hideki Okuzono, profesor de relații internaționale la Universitate. din Shizuoka.

Relațiile s-au deteriorat brusc după ce, în 2018, Curtea Supremă din Coreea de Sud a ordonat firmelor japoneze să despăgubească victimele muncii forțate din timpul războiului, dar, în semn de progres în relațiile bilaterale, Seul a anunțat luna aceasta un plan de plată a celor afectați fără implicarea Tokyo.

Dar Yoon se confruntă cu scepticismul față de apropierea de acasă.

Un sondaj realizat de Gallup Korea, publicat vineri, a constatat că 64% dintre respondenți au simțit că nu este nevoie să se grăbească să îmbunătățească relațiile cu Japonia dacă nu există nicio schimbare în atitudinea acesteia, în timp ce 85% au spus că cred că guvernul japonez nu și-a cerut scuze pentru colonialismul țării. istorie.

Joi, două victime sud-coreene ale muncii forțate în timpul războiului au intentat un proces, cerând despăgubiri de la Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, potrivit reprezentanților acestora.

„Este semnificativ că relațiile dintre Coreea și Japonia încep în sfârșit să se normalizeze, dar devine puțin complicat în ceea ce privește rezultatul”, a declarat Park Won-gon, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Ewha din Seul, pentru agenția de presă AFP.

„Totul se descompune până la nivelul la care prim-ministrul Kishida va fi dispus să-și ceară scuze pentru istorie.”

Japonia a susținut că disputele din epoca colonială de la munca forțată la utilizarea femeilor coreene ca sclave sexuale în timpul războiului au fost soluționate în 1965, când legăturile diplomatice au fost normalizate și Tokyo a acordat împrumuturi Seulului, precum și ajutor economic echivalentul a câteva miliarde de dolari astăzi.

Japonia a spus că continuă să-și susțină scuzele istorice pentru actele din timpul războiului, dar mulți din Coreea de Sud consideră că nu este suficient.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata