Joe Biden: ”China este bombă cu ceas”

De Jurnalul Național Actuale Politică 335 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În prezent, tensiunile dintre SUA și China cresc considerabil, lucru care poate destabiliza lumea din punct de vedere economic și militar, dacă acest conflict tacit început cu mult timp în urmă se concretizează în acțiuni reale. Recent, președintele american a criticat din nou China în fața întregii lumi, deși înainte cu puțin timp, semnase un ordin executive care impunea, de asemenea, restricții americane vizavi de țara rivală.

SUA continuă să atace China acolo unde o doare mai tare

În contextul comparativ, într-o declarație recentă, președintele american Joe Biden a descris China drept o „bombă cu ceas” din perspectivă economică și socială, exprimând îngrijorări cu privire la provocările cu care se confruntă rivalul cel mai mare al Statelor Unite.

În timpul unei vizite în Utah, președintele Biden a subliniat că China se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv șomaj ridicat și o forță de muncă îmbătrânită.

Astfel, „China este o bombă cu ceas în multe privințe”, a declarat președintele democrat, sugerând că aceste probleme ar putea duce la acțiuni care să afecteze stabilitatea regională și globală.

Din punct de vedere politico-economic, în ciuda declarațiile președintelui Biden, care au fost criticate de unii observatori internaționali pentru tonul lor dur, acestea reflectă o abordare din ce în ce mai preocupată a administrației americane față de impactul economic și social al ascensiunii Chinei pe scena globală.

Toate relațiiile dintre Statele Unite și China au fost tensionate, în ultima vreme, din cauza unor declarații controversate. La sfârșitul lunii iunie, președintele Biden a descris liderul chinez Xi Jinping drept un „dictator”, un comentariu care a provocat reacții vehemente din partea diplomației chineze.

Cu toate acestea, în ciuda tensiunilor, președintele Biden a subliniat că încearcă să mențină o „relație rațională cu China” și că nu dorește să provoace prejudicii țării asiatice. Administrația americană a reluat recent dialogul cu China prin intermediul unor vizite oficiale la Beijing, inclusiv cea a șefului diplomației americane, Antony Blinken.

Atât în prezent, cât şi în viitor, este evident că tensiunile dintre Statele Unite și China vor rămâne un subiect important în relațiile internaționale, iar declarațiile și acțiunile ambelor țări vor continua să atragă atenția comunității globale.

China, reacție dură după decizia SUA

Economic, Joe Biden a semnat, miercuri, un ordin executiv care impune restricții semnificative asupra investițiilor companiilor americane în tehnologii avansate în străinătate, în special în țări considerate „problematice”, cu China în prim-plan.

Astfel, noile reguli obligă companiile și persoanele fizice americane să informeze administrația cu privire la anumite tipuri de tranzacții și să interzică altele care implică „entități cu legături cu tehnologiile avansate identificate în ordin”.

Pe scurt, companiile americane nu vor mai putea investi liber în străinătate pentru cele mai avansate tehnologii precum inteligenţa artificială sau computerele cuantice, daca este vorba despre țările ”problematice”.

La rândul său, ministerul Afacerilor Externe al Chinei a dat publicității o declarație puternică, prin intermediul căreia condamnă acțiunile SUA, subliniind că adevăratul obiectiv al Washingtonului este de a împiedica țara să-și dezvolte potențialul, SUA urmărind să își consolideze supremația într-un mod egoist.

Aşadar, „China va urmări îndeaproape evoluţiile şi îşi va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele. Adevăratul scop al Washingtonului este să priveze China de dreptul său de a se dezvolta, urmărind în mod egoist supremaţia SUA în detrimentul altora”, a transmis sursa citată.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,