JT Grup Oil a strâns subscrieri de 23 milioane de lei din partea investitorilor în primele cinci zile de la listarea sa la BVB

De Jurnalul Național Actuale Bursă Companii 73 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
Această operaţiune de piaţă a debutat în data de 28 mai și se va încheia în data de 10 iunie, compania urmând să fie listată în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. În primele cinci zile de la deschidere, investitorii au lansat ordine de cumpărare pentru 3.556.000 de acţiuni JT Grup Oil. Începând din 4 iunie, investitorii vor subscrie acțiunile la prețul de ofertă de 6,50 de lei/acțiune.

Datorită facilităților de care dispune terminalul, JT Grup Oil S.A. are perspective excelente de dezvoltare a business-ului prin intermediul parteneriatelor strategice cu cele mai importante companii din industrie la nivel european, ce și-au manifestat deja intențiile în această direcție.

Astfel, conform prospectului aprobat de ASF, și ca urmare a dezvoltării celui mai nou terminal multi-modal, JT Grup Oil estimează pentru următorul an, o dublare a cifrei de afaceri, de la aproximativ 333 de milioane de lei cifră de afaceri estimată pentru finalul anului 2024, la aproximativ 663 de milioane de lei în 2025.

În afirmaţiile sale, ”Listarea la BVB, este o oportunitate pentru noi să fim parte dintr-o poveste de succes, iar pentru investitori reprezintă un moment favorabil să cumpere acțiuni într-o companie cu o reputație impecabilă și cu perspective de creștere semnificative. JT Grup Oil S.A. s-a impus ca un jucător de încredere în industria energiei, a inovat constant și s-a adaptat rapid schimbărilor din piață. Conform previzionărilor noastre, câștigurile viitoare vor fi mai mari decât investițiile, iar odată ce terminalul va fi operațional, concomitent cu reducerea cheltuielilor, datorită automatizării complete a acestuia, ne așteptăm ca profitabilitatea să înregistreze o creștere exponențială în intervalul 2025-2028”, a declarat Bogdan Aldea, președinte al Consiliului de Administrație și directorul general al JT Grup Oil S.A..

Cu un plan de afaceri ambițios și datorită dezvoltării JT Terminal, Grupul urmărește deschiderea de noi puncte de desfacere pentru sectorul B2B și, implicit, creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală. Investiția în JT Terminal asigură toată infrastructura necesară pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, de la creșterea eficienței operaționale, reducerea costurilor și diminuarea timpilor de așteptare, până la îmbunătățirea serviciilor oferite partenerilor și clienților companiei. Suma de bani obținută din finanțarea atrasă prin oferta publică inițială va rămâne în companie și va fi utilizată pentru extinderea capacităților de stocare și distribuție, precum și pentru implementarea unor noi facilități în nordul și vestul țării.

La final, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate de stocare totală de 31.500 de tone și va gestiona barje cu o capacitate de până la 9.000 de tone, 16 vagoane în același timp, pe două linii ferate paralele, și câte 20 cisterne simultan în zona de încărcare și descărcare. După ce va fi complet operațional, datorită capacităților de stocare, JT Terminal va putea să suplinească aproximativ 1 milion de tone pe an din deficitul de combustibil de pe piața din România, în prezent estimat la 2,5 milioane de tone pe an. De asemenea, capacitatea de distribuție, de 400.000 de litri/zi, va asigura rotația permanentă a stocurilor, fără a permite acumularea unei cantități mari de carburanți, reducând astfel riscul financiar. În plus, dezvoltarea flotei auto și creșterea numărului de stații de incintă, de la 250 la aproximativ 500 de stații, vor contribui la mărirea volumelor tranzacționate și implicit la creșterea cotei de piață.

În opinia sa, ”Încă din prima zi de lansare a IPO-ului, am fost încântați de răspunsul pozitiv din partea investitorilor. Subscrierea masivă a acțiunilor în primele cinci zile confirmă încrederea pe care investitorii o acordă business-ului nostru. Cu sprijinul partenerilor de încredere și cu ajutorul echipei noastre de profesioniști, suntem siguri că vom continua să obținem succesul dorit și să atingem toate obiectivele stabilite pe termen mediu și lung. JT Terminal este un proiect strategic care va crește în următorii și care va genera o multiplicare a cifrei de afaceri la aproximativ 3 miliarde de lei, în următorii 10 ani. Toate estimările noastre, bazate pe cifre și pe analize din piață, indică o cerere în continuă creștere pentru serviciile de distribuție și stocare carburanți. Având în vedere tendințele actuale și proiecțiile economice, anticipăm o expansiune semnificativă a rețelei noastre și o îmbunătățire a eficienței operaționale”, a adaugat Steluța Lebidov, CFO JT Grup Oil

În România, JT Terminal este o investiție privată, de 25 de milioane de euro, validată inclusiv de statul român prin fondurile nerambursabile atribuite prin intermediul Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe lângă dezvoltarea propriului terminal, JT Grup Oil asigură furnizarea eficientă și sigură a combustibililor, prin implementarea stațiilor de de incintă, echipate cu tehnologii moderne de monitorizare și control, ce permit o gestionare eficientă a stocurilor și a operațiunilor, fiind proiectate și construite în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. În plus, din dorința de a integra surse de energie regenerabilă și de a promova practici sustenabile în industria energiei, JT Grup Oil va instala panouri fotovoltaice pe stațiile de alimentare self-service.

În concluzie, prin politica de dividend, grupul vizează o repartizare echilibrată a rezultatului net conform aşteptărilor acţionarilor, cât şi nevoilor de dezvoltare ale companiei. Alocarea acțiunilor se va face în ordinea subscrierilor.

Intermediarii prin care pot fi subscrise acțiunile ȋn cadrul Ofertei publice de vânzare initiala a acțiunilor emitentului J.T. Grup Oil sunt: Prime Tsactions S.A., BRD-GSG S.A., IFB Finwest S.A., Swiss Capital S.A., Banca Comercială Română S.A., BRK Financial Grup S.A., Estinvest S.A., Muntenia Global Invest S.A., Inuerfinbrok Corportation S.A., Tradeville S.A., BT Capital Partners S.A., Investimental S.A., Goldring S.A., Alpha Bank România S.A. și Interdealer Capital Invest S.A..

Sursa – www.economica.net