La ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 202 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
Când vine vorba de confortul casei tale, vrei să ai totul la îndemnă, și de ce nu, cele mai performante lucruri, incluzând aici și cel mai nou model de televizor. Dar, te-ai întrebat la ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul?

Ne dorim confortul și calitatea de cinema, în propria casă

Odată cu evoluțiile tehnologice, printre electonicele care au cunoscut o evoluție importantă sunt televizoarele. Astăzi vorbim de dispozitive 4K, LED, OLED sau QLED, iar noile tehnologii inovatoare au adus calitatea din sălile de cinema direct în sufrageria personală. Anul 2024, conform celor mai noi prezentări de la CES2024, aduc și alte inovații în acest segment, iar mulți sunt dispuși să plătească sume extrem de mari pentru a avea la îndemnână toate aceste tehnologii.

Dar, indifeernt de ce televizor am vorbi, este important să știm care este distanța ideală de la televizor la canapea. Chiar așa, știi la ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul?

Tuturor ni s-a spus că dacă stăm prea aproape de televizor, vom avea ochii pătrați. Deși acest lucru nu este adevărat din punct de vedere tehnic, iar televizoarele din zilele noastre tind să fie mai degrabă dreptunghiulare, însă nu este bine să stăm prea aproape. Nu numai că vă va obosi ochii, dar poate, de asemenea, distorsiona imaginea, irosind potențialul de înaltă definiție.

Sau, dacă stați prea departe de televizor, imaginea este puțin prea mică și detaliile devin greu de văzut. Așadar, știm că nu trebuie să ne așezăm prea aproape sau prea departe de televizor, dar care este distanța optimă între cele două pentru cea mai bună experiență de vizionare?

Știi la ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul?

Fie că vă place să vizionați filme în intimitate cu prietenii, fie că vă place să vedeți cele mai recente superproducții de înaltă definiție, este important să vă asigurați că aveți distanța potrivită între televizor și canapea. După ce v-ați rearanjat mobila și v-ați montat noile canapele, acum vă confruntați cu vechea dilemă: unde să vă puneți televizorul.

În general, ar trebui să vă plasați televizorul la o distanță de aproximativ două ori mai mare decât dimensiunea ecranului față de canapea. Acest lucru pare puțin confuz, dar este destul de simplu. Dacă aveți un televizor de 60 de inci, canapeaua ar trebui să fie plasată la o distanță dublă față de acesta, adică la 120 de inci sau aproximativ 3 metri.

La ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul. Greşeala des făcută de români

Puteți, de asemenea, să întoarceți această ecuație pentru a afla ce mărime de televizor s-ar potrivi cel mai bine în camera de zi. Luați distanța dintre locul unde se află canapeaua și locul unde doriți să amplasați televizorul și împărțiți-o în două. Un spațiu de doi metri reprezintă aproximativ 80 de inci, deci un televizor de 40 de inci ar fi ideal.

Formulele de calcul pentru a afla la ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul, sunt următoarele:

Dimensiunea ecranului televizorului x 2 = Distanța optimă dintre televizor și canapea.
Măsura spațiului / 2 = Dimensiunea optimă a televizorului care se potrivește spațiului.

Care este greşeala des făcută de români

Când vine vorba de camerele de zi, ne place să credem că știm câte ceva despre cel mai bun mod de a aranja mobilierul. De la camere cu plan deschis, care permit o mulțime de întâlniri, la aranjamente intime care încurajează socializarea și toate celelalte, modul în care vă aranjați salonul poate avea un impact mare asupra modului în care utilizați spațiul.

Dar ce înseamnă acest lucru pentru televizor? În mod ideal, televizorul ar trebui să fie cât mai paralel cu canapeaua dvs. pentru a obține cea mai bună imagine, dar poate fi deplasat cu aproximativ 15 grade fără a produce o imagine deformată. Poate doriți să luați în considerare posibilitatea de a investi într-un suport de perete sau un braț pentru televizor pentru a vă ajuta cu problemele de vizionare sau de spațiu pe podea care pot interfera cu imaginea.

 

O canapea de colț ar putea fi o opțiune bună pentru a oferi familiei și prietenilor o vedere bună din toate unghiurile, de asemenea.

Cât de mare ar trebui să fie televizorul meu? Care este cea mai bună distanță de vizionare a televizorului?

Cât de mare ar trebui să fie televizorul și cât de departe ar trebui să fie de canapea sunt de fapt două fețe ale aceleiași monede? În general, tendința din zilele noastre este de a alege un televizor mai mare. Mai ales cu tehnologia de înaltă definiție, oamenii rareori observă că televizorul este prea mare, dar cu siguranță observă dacă scara este prea mică. Acestea fiind spuse, televizoarele vin în dimensiuni care corespund unei distanțe rezonabile de vizionare a televizorului:

Ecran de 26″ = între 0.91 și 1,6 m
Ecran de 32″ = între 1.21 și 1,98 m
Ecran de 37″ = între 1,37 și 2,28 m
Ecran de 40″ = între 1.52 și 2,59 m
Ecran de 46″ = 1.82 până la 2,89 m
Ecran de 52″ = 1,98 până la 3.35 m
Ecran de 58″ = 2.13 până la 3.65 m
Ecran de 65″ = 2.43 până la 4,11 m
Ecran de 70″ = 2.74 până la 4.57 m

 

La ce distanţă de canapea sau pat se montează televizorul. Greşeala des făcută de români

Dacă vă este mai ușor, amintiți-vă o regulă generală: distanța recomandată pentru vizionare este de 2,5 ori mai mare decât lungimea diagonală a televizorului. În cazul televizoarelor de înaltă definiție, 1,5 ori lungimea televizorului ar putea fi mai potrivită.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,