La Mina Băița, minerii refuză să mai lucreze pentru că nu și-au mai primit salariile

De Jurnalul Național Actuale Companii 269 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Un nou protest spontan are loc la Mina Băița, unde angajații refuză să intre în mină din cauză că promisiunea plății salariilor restante în data de 20 septembrie 2023 a fost încălcată de conducerea firmei.

În acest sens, sindicatul Mina Băița, sindicat constituit la nivelul angajatorului Vast Băița Plai SA, sindicat afiliat la Federația Sindicatelor din România, federație membră BNS, atrage atenția asupra faptul că angajatorul înregistrează periodic restanțe la plata drepturilor salariale ale minerilor și personalului auxiliar.

Practic, schimbul doi de la Mina Băița s-a întâlnit în curtea firmei și oamenii au decis să refuze să intre în șut, pentru că proprietarul firmei Vast Băița nu și-a respectat promisiunea de a vira drepturile bănești restante până în 20 septembrie.

De altfel, încă de luni, aceştea aşteaptă promisiunea, când un alt protest spontan a fost închis cu acest angajament.

Chiar dacă nu este un protest organizat de sindicat, sindicatul care reprezintă marea majoritate a salariaților de la Mina Băița sa implicat în vederea soluționării protestului.

Președintele sindicatului Nicolae Dragoșel a încercat să îl contacteze pe managerul național al firmei, Nicolae Turdeanu, dar fără rezultat.

Cu toate că luni 18.09.2023 reprezentanți ai Vast Resources PLC au transmis un document prin care se comunica că, drepturile salariale ar urma să fie achitate salariaților în data de 20.09.2023, dar salariații minei nu și-au primit drepturile salariale la care au dreptul. În același timp nici tichetele de masă nu au fost distribuite salariaților.

În afirmaţiile sale, „Atragem atenția asupra faptului că situația conflictuală este departe de a fi rezolvată având în vedere că întârzierile la plata drepturilor salariale și ale tichetelor de masă sunt perioadice apropae lunar angajatorul înregistrând întârzieri la plata drepturilor salariale. Conducerea companiei trebuie să înțeleagă că în Uniunea Europeană există o serie de drepturi sociale care trebuie respectate iar un astfel de comportament poate e permis in Zimbabwe acolo unde compania are activitate însă valorile europene interzic un astfel de comportament.

Această situație este cel puțin curioasă având în vedre că la Mina Băița se extrage minereu de cupru, materie primă extrem de importantă în aceste condiții economice. De altfel, activitatea îndoielnică a companiei în relația cu salariații îridică suspiciuni rezolnabile cu privire codul asumat în relația cu investitorii, mai exact facem referire la Quoted Companies Alliance Corporate Governance Code respectiv la principiul 3 – Actori interesați și responsabilitate socială.

În acest context solicităm ca Ministerul Economiei și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, agenție în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru să verifice respectarea condițiilor de acordare a licenței de către Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai și care este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC și în egală măsură se impjne verificarea comportamentului Vast Băiţa Plai SA cu privire la achitarea  impozitele și contribuțiile sociale reținute de la salariați către bugetul de stat.

Facem un apel la clasa politică din România și la instituțiile abilitate sa sancționeze un astfel de comportament deoarece un astfel de comportament din partea investitorilor nu numai că este imoral este în același timp puțin legal. Lipsa de preocupare în a demara procesul de negociere a unui contract colectiv de muncă deși există obligații legale în acest sens, nerespectarea obligației de a plăti salariile propriului personal dar și suspiciunea rezonabilă cu privire la încălcarea propriului cod de conduită generează deservicii atât salariaților cât și investitorilor și statului român.

Facem apel la clasa politică și la instituțiile statului să reprezinte interesul salariaților de pe platforma Băiţa Plai și să se asigure că toate drepturile salariaților sunt respectate în conformitate cu legislația în vigoare.”, a transmis Sindicatul Mina Băița.

Sursa – www.antena3.ro