Legătura dintre salariul minim si nivelul de trai din România

3 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, în România, preţurile la gaze, electricitate, carburanți, dar și alimente au înregistrat o creștere fără precedent, iar foarte mulți angajați români au ajuns să nu își mai poată asigura toate cele necesare. Acest lucru este confirmat și de Avocatul Poporului.

Românii au ajuns într-o situație fără precedent. Pe lângă criza sanitară care face ravagii, criza financiară îi lovește din plin, iar cele mai afectate sunt familiile numeroase.

Într-un raport al Avocatului Poporului este confirmat faptul că salariul minim de bază brut pe țară, de 2.550 de lei, pentru anul 2022 este mai mic decât coşul minim de consum pentru persoană adultă singură, care este de 2.708 lei.

Pentru a face aceste calcule, Avocatul Poporului a folosit datele Fundației Friedrich Ebert România și Syndex România (din noiembrie 2021).

În ceea ce privește sumele necesare pentru un trai decent în România, potrivit promptmedia.ro, coșul minim de consum lunar, în funcție de familie, este următorul:

O persoană singură adultă ajunge la un coș lunar de 2.708 lei, pe când o familie formată din doi adulți și fără copii ajunge la 4.417 lei. Pe de altă parte, o familie din doi adulți și un copil ajung la un coș lunar de 5.993.

Situația devine mai îngrijorătoare în cazul unei familii formată din doi adulți și doi copii, care ajung să cheltuie lunar, pentru un trai decent, suma de 7.234 lei.

Analiza realizată de Avocatul Poporului mai arată și faptul că, potrivit informațiilor publicatede INS în trimestrul III al 2021, veniturile totale ale populației medii lunare pe o gospodărie au fost de 5.704 lei, iar cheltuielile totale au fost în medie de 4.939 lei lunar pe o gospodărie.

Avocatul Poporului cere măsuri urgente

În acest sens, Avocatul Poporului face un apel la autorități să ia măsuri urgente, astfel încât salariul minim de bază brut pe țară să fie mai mare. Sursa citată arată că nevoile familiilor și prețurile din ultima perioadă nu pot fi satisfăcute cu actualele sume încasate.

Astfel, „Salariul de bază minimc brut pe țară garantat în plată (2.550 lei pentru anul 2022) este mai mic decât coșul minim de consum pentru o persoană adultă singură (2.708 lei).

Ărin urmare, față de cele prezentate apreciem că se impune luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată decent, care să asigure salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora și familiilor lor”, concluzionează Avocatul Poporului.