Liderii lumii îl felicită pe Erdogan al Turciei pentru realege

De Jurnalul Național Externe Politică 169 citiri
3 min citire
Toate privirile s-au îndreptat către Turcia, membru NATO, înainte de sondajul său esențial, în timp ce Erdogan a respins cea mai mare provocare la adresa guvernării sale.

Mai mulți lideri mondiali l-au felicitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ce presa de stat a raportat că a câștigat realegerea într-un tur istoric care a reprezentat cea mai mare provocare pentru cei 20 de ani la putere.

Emirul șeicului Tamim bin Hamad al-Thani din Qatar i-a urat duminică lui Erdogan succes pentru noul său mandat. Consiliul Electoral Suprem al țării nu a confirmat încă rezultatele.

Cu 97% din urne deschise, Erdogan a primit duminică 52,1% din voturi în turul doi, învingându-l pe rivalul său, Kemal Kilicdaroglu.

Premierul libian Abdul Hamid Dbeibeh a descris „victoria electorală” a lui Erdogan ca pe o reînnoire a încrederii poporului turc în proiectele și politicile de succes ale președintelui.

Guvernul de Unitate Națională din Tripoli din Dbeibeh este susținut de Turcia împotriva unui guvern rival din est.

Alegerile, în care peste 64 de milioane de turci din țară și din străinătate aveau dreptul de a vota, au avut loc pe fondul unei crize a costului vieții, care a înregistrat un nivel maxim al inflației la 85% în octombrie și cutremurele din februarie care au ucis peste 50.000 de persoane. oameni.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, care a ajuns la putere în 2003, inițial ca prim-ministru, a oferit o viziune de dezvoltare ulterioară, promițând să extindă îmbunătățirile aduse de guvernul său Partidul Justiției și Dezvoltării (Partidul AK).

Cel mai longeviv lider al Turciei, membru NATO, a fost testat ca niciodată în ceea ce a fost văzut în general drept cele mai importante alegeri ale țării din istoria sa de 100 de ani ca republică post-otomană.

Adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, a creat o coaliție puternică care a grupat foștii aliați dezamăgiți ai lui Erdogan cu naționaliști seculari și conservatori religioși.

„Îmi invit pe toți cetățenii mei să voteze pentru a scăpa de acest regim autoritar și pentru a aduce adevărată libertate și democrație în această țară”, a spus Kilicdaroglu după votul din turul doi.

Într-un tweet, premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat pe Erdogan „pentru victoria sa incontestabilă în alegeri!”

De asemenea, prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh l-a felicitat pe Erdogan și poporul turc pentru „victoria lor electorală”, la fel ca și președintele sârb Aleksandar Vucic.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, l-a felicitat pe Erdogan într-un apel telefonic, invitându-l să facă o vizită la Baku.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,