Liderul opoziției venezuelene Guaido a fost expulzat din Columbia

De Jurnalul Național Externe Politică 146 citiri
4 min citire
Juan Guaido spune că a fost expulzat la câteva ore după ce a sosit. Bogota spune că a sosit „neregulat”.

Liderul opoziției venezuelene Juan Guaido spune că a fost expulzat din Columbia la câteva ore după ce a sosit la Bogota pentru a încerca să se întâlnească cu participanții la o conferință internațională pentru a discuta despre criza politică a țării sale.

Într-un videoclip postat pe Twitter, Guaido a spus că a intrat luni în Columbia încercând să scape de persecuția guvernului venezuelean, dar că acum simțea că este persecutat de președintele venezuelean Nicolas Maduro în Columbia.

„Persecuția dictaturii, din păcate, s-a extins astăzi în Columbia”, a spus Guaido în videoclip din interiorul unui avion. El a adăugat că se afla într-un zbor comercial către Statele Unite și va spune mai multe miercuri.

Ministerul Afacerilor Externe al Columbiei a declarat luni seara într-un comunicat de presă că Guaido se afla „neregulat” în țară, așa că autoritățile de imigrație l-au escortat la aeroportul internațional pentru a lua un avion cu destinația SUA.

Ministrul de externe Alvaro Leyva a declarat anterior că vizita lui Guaido ar putea întâmpina obstacole pentru că „a intrat (în țară) într-un mod nepotrivit, iar în Columbia, respectăm legea”.

Guaido și-a anunțat sosirea luni mai devreme, înaintea conferinței organizate de președintele columbian Gustavo Petro, care vizează reluarea discuțiilor pentru a pune capăt impasului politic prelungit al Venezuelei.

Petro acționează ca mediator între guvernul Venezuelei și opoziție, în timp ce încearcă să deblocheze negocierile dintre cele două părți care au început în Mexico City în 2021, dar au ajuns într-un impas în noiembrie.

Conferinta Internationala

Oficiali din aproximativ 20 de țări, inclusiv SUA, sunt așteptați să participe marți la conferință. Nici Guaido, nici Maduro nu sunt invitați oficial să participe.

„Tocmai am ajuns în Columbia, la fel ca milioane de venezueleni înaintea mea – pe jos”, a spus Guaido într-o declarație, referindu-se la venezuelenii care au fugit de criza economică a țării lor.

„Sper că summitul poate garanta că regimul Maduro va reveni la masa de negocieri din Mexic și că se poate conveni asupra unui calendar credibil pentru ca alegeri libere și corecte să fie organizate ca soluție pentru conflict”, a spus el.

Guaido, recunoscut în 2019 de peste 50 de țări occidentale și de aliații lor drept lider de facto al Venezuelei, a sperat să țină întâlniri cu oficialii prezenți la conferință.

El a cerut, de asemenea, ca un protest să aibă loc în Plaza de Bolivar din Bogota, la o scurtă plimbare de palatul unde va avea loc conferința.

El s-a opus ridicării sancțiunilor împotriva Venezuelei propusă de președintele columbian.

Opoziția divizată din Venezuela a votat pentru desființarea „guvernului interimar” simbolic al său în ianuarie și l-a înlocuit pe Guaido ca șef al unui congres paralel format din parlamentari de opoziție.

Sub predecesorul lui Petro, președintele de dreapta Ivan Duque, Columbia a fost principalul susținător regional al lui Guaido și a rupt legăturile diplomatice cu guvernul lui Maduro.

Petro de stânga a inversat această decizie, preluând, în schimb, un rol de lider într-un proces menit să pună capăt crizei politice din Venezuela prin negocieri.

Sursa – www.aljazeera.com