Link-urile do și no follow: Cum influențează procesul de optimizare SEO?

De Continut Sponsorizat Publicitate Tech 75 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Link-urile, indiferent de tip, sunt fundamentale pentru SEO. Ele sunt comparabile cu voturile într-o campanie electorală, fiecare link către un site funcționând ca un vot de încredere în ochii motoarelor de căutare, cum ar fi Google.

 

Link-urile creează o rețea de relații între site-uri, influențând percepția utilizatorilor și a motoarelor de căutare despre valoarea și credibilitatea conținutului. Doar că esențial în arhitectura SEO este diferența și utilizarea link-urilor „do follow” și „no follow„.

 

Prin link-urile „do follow” site-urile își exprimă încrederea și susținerea reciprocă în fața algoritmilor de căutare, departe de a fi doar transfer de autoritate, ci și o afirmare a calității și relevanței reciproc asumate.

 

Pe de altă parte, link-urile „no follow” le permit site-urilor să ofere context și referințe fără a risca manipularea scorurilor de căutare. Chiar dacă nu contribuie direct la SEO, link-urile „no follow” sunt esențiale în  menținerea unei imagini clare și în controlul calității conexiunilor externe.

Ce înseamnă link-uri ”do follow”?

Link-urile „do follow” sunt cele care transferă autoritatea de la pagina-sursă la pagina de destinație („link juice” în jargonul SEO). Atunci când un site cu autoritate ridicată oferă un link „do follow” către un alt site, el îi spune motorului de căutare că își pune încrederea în pagina de destinație, ceea ce favorizează îmbunătățirea clasării acesteia în rezultatele căutării.

Ce sunt link-urile „no follow„?

Pe de altă parte, link-urile „no follow” sunt folosite pentru a indica motoarelor de căutare că linkul respectiv nu trebuie să influențeze clasificarea paginii de destinație. Aceasta este o metodă utilizată pentru a preveni abuzul de linkuri, în special în comentariile pe bloguri sau forumuri, unde utilizatorii pot posta linkuri nesolicitate. Acest tip de link nu transferă „link juice„, dar poate aduce (în continuare) trafic pe site-ul de destinație, ceea ce poate fi de mare ajutor, mai ales dacă provine de pe un site cu trafic mare.

Link-urile „do follow” și creșterea autorității site-ului

Link-urile „do follow” sunt cele care le permit motoarelor de căutare să urmeze legăturile și să indexeze conținutul asociat. Când un site cu autoritate înaltă trimite un link „do follow” către un alt site, el îi spune motorului de căutare că pagina de destinație merită atenție și că aceasta este demnă de încredere și relevantă pentru subiectul respectiv.

 

Pentru a înțelege impactul link-urilor „do follow„, să luăm exemplul unui blog de sănătate recunoscut care publică un articol detaliat și bine documentat despre beneficiile meditației. Dacă acest blog include un link „do follow” către un site specializat pe strategii de relaxare, motoarele de căutare interpretează acest link ca o recomandare. Este ca și cum blogul ar spune: „Aprob acest conținut„. Rezultatul? Pagina de destinație primește un imbold semnificativ de autoritate, ceea ce duce la o clasare mai bună în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP).

 

Un profil de backlinkuri sănătos și diversificat este un indicator al fiabilității și al valorii unui site, așadar atragerea de link-uri „do follow” de la site-uri relevante și de încredere poate spori acest profil.

 

În al doilea rând, link-urile „do follow” contribuie la creșterea traficului direct. Utilizatorii care urmăresc aceste linkuri sporesc numărul de vizite pe site, ceea ce duce la o mai bună conversie și la o implicare mai mare a utilizatorilor. Mai mult, creșterea traficului influențează indirect și alți metrici urmăriți de servicii de optimizare site, cum ar fi rata de respingere și timpul petrecut pe pagină.

Cum se folosesc în mod corect link-urile ”no follow”?

Deși link-urile „no follow” nu contribuie direct la SEO în sensul tradițional, ele au un rol important în construirea unei imagini naturale și credibile a profilului de linkuri al unui site. Principalul avantaj este capacitatea acestora de a proteja site-ul de asocierea cu conținut slab calitativ sau cu practici de link building nesigure. Aceste linkuri le spun motoarelor de căutare să nu urmeze respectivele legături, astfel prevenind transferul de autoritate către site-uri potențial dăunătoare.

 

Link-urile „no follow” sunt, de asemenea, extrem de utile în contextul campaniilor de publicitate sau sponsorizate. Când un site primește compensații pentru plasarea de linkuri, etichetarea acestora ca „no follow” rămâne în conformitate cu directivele Google și sunt utile în evitarea impresiei de manipulare a rezultatelor de căutare.