Magazinele Ikea au luat măsuri sporite de securitate după atentatul terorist din Bruxelles

De Jurnalul Național Actuale Companii 114 citiri
4 min citire
 

Conducerea lanțului de magazine Ikea a luat măsuri suplimentare de securitate pentru clienții lor, în urma atentatului din Bruxelles, soldat cu stingerea din viață a doi cetățeni suedezi. La fel s-a întâmplat și în cazul unităților diplomatice.

Ikea a luat măsuri sporite de securitate

Nivelul de securitate la magazinele Ikea din Belgia a fost sporit, după evenimentul de luni, 16 octombrie 2023, în urma căruia două persoane au murit și una a fost rănită. Atentatul terorist din Bruxelles a alertat autoritățile, acestea întărind securitatea și la unitățile diplomatice suedeze.

Informația a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt al grupului suedez de mobilă și decorațiuni, care deține 8 magazine în Belgia, dintre care 2 se află în Bruxelles (Anderlecht și Zaventem), potrivit informațiilor publicate de La Libre.

 

Filmul scurt al atentatului din Bruxelles

Astfel, luni, 16 octombrie 2023, la ora 17:00 GMT, un bărbat a deschis focul în centrul orașului Bruxelles. Circulând cu un scuter, îmbrăcat într-o jachetă portocalie fluorescentă, atacatorul a ridicat arma și a început să tragă spre mulțimea de trecători.

După acest episod, bărbatul identificat drept Abdesalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani, a urmărit câțiva oameni care s-au ascuns în holul unui bloc. Patru împușcături au fost auzite. Atacatorul a împușcat trei persoane de naționalitate suedeză, două dintre ele murind.

Alertă la nivel IV. Și Franța a luat măsuri

La scurt timp după eveniment, Abdesalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani, s-a filmat recunoscând crimele comise. Autoritățile au intrat în stare de vigilență. Nivelul de alertă pentru capitala Bruxelles a fost ridicat la IV. Franța a intensificat măsurile de securitate la granița cu Belgia.

Bărbatul înarmat era de origine tunisiană și s-ar fi aflat ilegal în Belgia. În anul 2020, autoritățile statului i-au refuzat cererea de azil. Pe platformele online a publicat mai multe materiale în care s-ar fi declarat adeptul Statului Islamic și ar fi susținut că a ucis oameni în numele lui Dumnezeu.

Autorul crimelor a murit la spital

Noaptea de luni spre marți, respectiv 16 spre 17 octombrie 2023, a fost marcată de numeroase acțiuni ale oamenilor legii în încercarea de a-l găsi pe autorul infracțiunilor. După o percheziție efectuată în cartierul belgian Schaerbeek, făptașul a fost identificat.

Autoritățile statului au comunicat că agenții de poliție au deschis focul asupra suspectului, într-o cafenea situată în proximitatea locuinței acestuia. Abdesalem Lassoued, în vârstă de 45 de ani, a fost împușcat în piept, apoi internat la spital, la Terapie Intensivă, unde în cele din urmă și-a pierdut viața.

„Un act de terorism îngrozitor”

Premierul Alexander De Croo a catalogat acțiunea drept un „act de terorism îngrozitor”, într-o conferință de presă organizată marți, 17 octombrie 2023. Procurorii au susținut că, cel mai probabil, victimele au fost alese în funcție de naționalitatea pe care o prezentau.

„Făptașii încearcă să insufle frică, neîncredere și diviziune în societățile libere. Terorism. Teroriștii trebuie să înțeleagă că nu vor reuși niciodată în intențiile lor”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

Sursa – playtech.ro