Magistraţii au anunţat că protestul continuă

De Jurnalul Național Actuale Justiţie 217 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

La întâlniriea desfăşurată luni la PÎCCJ, la inițiativa secției de procurori a CSM și a Procurorului General, și la care au participat procurorii-șefi ai DNA și DIICOT și procurori din țară, s-a decis continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor.

Din datele unui comunicat al PÎCCJ, temele întâlnirii au fost centrate pe stadiul discuțiilor purtate cu reprezentanții celorlalte autorități ale statului în legătură cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților. În cursul discuțiilor, s-au subliniat „aspecte referitoare la modificările arbitrare ale condițiile de pensionare a procurorilor și judecătorilor, de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar după anul 1990”.

Astfel, „Reiterăm, pe această cale, faptul că magistrații-procurori nu resping ideea adoptării unei legislații privind sistemul de pensii, exprimându-și deja acordul cu privire la o serie de modificări propuse, precum necesitatea ca pensia să nu depășească salariul în plată, necesitatea existenței unei vechimi efective în magistratură și a unei perioade reduse în celelalte profesii asimilate etc. În același timp însă, aplicarea intempestivă și fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncționalități majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători și procurori, cât și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, pentru buna funcționare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”, se arată în comunicat.

Un număr de 20 de Parchete de pe lângă Judecătorii, funcționează cu un singur procuror sau fără niciun procuror numit

Concret, în prezent, există deja peste 20 de parchete de pe lângă judecătorii care funcționează cu un singur procuror sau fără niciun procuror numit, activitatea desfășurându-se la cote de avarie, prin delegarea provizorie a câte unui procuror de la alte unități de parchet. De asemenea, și la nivelul parchetelor superioare situația este la fel de dramatică, existând 3 parchete de pe lângă tribunal care funcționează cu 1-2 procurori, la o competență teritorială aferentă unui județ.

În plus,„Nu în ultimul rând, implementarea unor măsuri cu impact imediat asupra funcționării sistemului judiciar, fără adoptarea corelativă a unor măsuri administrative menite să absoarbă șocul sistemic produs – precum o reașezare a hărții administrative a instanțelor și parchetelor, adoptarea unui mecanism de triere a cauzelor pe criterii de oportunitate etc – va genera un blocaj la nivelul sistemului judiciar, cu consecințe greu de prevăzut pe viitor”, se mai precizează în document.

În acest sens, reprezentanții sistemului judiciar susțin că au propus mai multe variante de amendament, concepute pe baza unor date tehnice aprofundate, care aveau aptitudinea de a corespunde atât necesității operării unor modificări la regimul pensiei de serviciu, cât și imperativului asigurării unei normale funcționări a sistemului judiciar.

De asemenea, se va avea în vedere adoptarea unor forme mai severe de protest

Aşadar, „Ca atare, având în vedere iminenta adoptare a noii legislații, anunțată pentru data de 28.06.2023, și efectele severe preconizate în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, precum și faptul că propunerile formulate de reprezentanții sistemului judiciar nu au făcut obiectul unor minime dezbateri, care să permită adoptarea unor soluții echitabile și funcționale, s-au hotărât următoarele:

1. Continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor, în acord și cu măsurile adoptate în acest sens la nivelul instanțelor de judecată;

2. În condițiile în care prevederile noii legi vor adânci problemele generale de sistem, legate de lipsa acută de resurse umane și de condițiile din ce in ce mai dificile de muncă generate de acestea, se va avea în vedere adoptarea unor forme mai severe de protest”, se mai arată în comunicat.

Sursa – www.antena3.ro