Mancare bio sau traditionala?

205

De fiecare dată când ajung la raftul BIO din supermarket pentru a-mi cumpăra ovăzul, laptele de migdale, ouăle și unele brânzeturi, studiez diferența de preț dintre produsele eco și cele obținute din agricultura tradițională. Și mă simt tare bine atunci când o plătesc. E același sentiment de răsfăț ca atunci când merg la masaj, când îmi găsesc timp să înot sau când îmi fac o mască pentru păr. Pur și simplu am senzația de satisfacție că îi ofer organismului respectul și grija pe care le merită. Și, mai mult decât atât, pentru că fiecare cumpărătură este un vot, sprijin fermierii care produc organic, imaginându-mi oameni care asudă pe câmp sau la fermă și le oferă atât grijă, cât și dragoste plantelor și animalelor.

În plus, contribui la bunăstarea planetei – alegerea mea, în timp, ar putea fi echivalentă cu plantarea unui copac, mă gândesc. Da, lumea e dintr-o dată mai bună, datorită mie. Însă pe măsură ce am cercetat acest subiect, mi-am dat seama că toate aceste concepții pe care le am și pe care le împărtășesc cu cei din generația mea ar putea fi doar un trend. Avem nostalgia hranei de odinioară, iar alegerile pe care le considerăm etice ne flatează ego-ul, dar poate nu au neapărat o acoperire științifică nici în materie de nutriție sau sustenabilitate. Cel puțin, nu până la capăt.

O cercetare realizată de Universitatea din Newcastle și publicată în British Journal of Nutrition a arătat că fructele și legumele eco conțin un nivel ridicat de antioxidanți, față de cele obținute în mod convențional. De exemplu, acizii fenolici, flavanone și flavonoli au fost găsiți în proporție mai mare cu 19%, 69% și respectiv 50% în produsele organice față de omologii lor din farming-ul tradițional. Studiul a descoperit și că produsele organice conțin cantități mai mici de pesticid și cadmiu – un metal care se poate acumula în organism prin expunere repetată și, astfel, poate deveni toxic. Și că consumul alimentelor de proveniență organică poate crește consumul de antioxidanți până la 40%, (prin agricultura ecologică, fructele și legumele sunt nevoite să producă mai mulți antioxidanți pentru a se proteja de paraziți, deoarece au mai puțin ajutor din partea pesticidelor). Însă, deși antioxidanții au fost asociați cu un risc scăzut de boli cronice, inclusiv anumite cancere, cercetătorii au spus că nu au nici o dovadă palpabilă care să sprijine ideea că acest lucru ar avea un impact pozitiv garantat asupra sănătății.

O altă diferență majoră între farming-ul BIO și cel convențional este natura îngrășămintelor și a pesticidelor, și anume proveniența lor. În cazul cultivării ecologice se folosesc pesticide organice, în timp ce în farming-ul tradițional ele sunt create în laborator. Însă o substanță toxică e la fel de toxică, fie că e derivată din natură sau creată de noi, iar toxicitatea unui compus chimic pentru organism depinde de concentrație și de gradul de expunere, nu de cât de natural este. Iar concluziile unui studiu publicat de jurnalul Food Science susțineau chiar că „din punct de vedere practic, beneficiile secundare ale reducerii expunerii oamenilor la pesticide în dietă prin creșterea consumului de produse ecologice par a fi nesemnificative”.

O alimentație ecologică are avantaje, însă acestea nu sunt nici pe departe atât de substanțiale pe cât mi-aș fi imaginat înainte să mă documentez. Și asta îmi amintește de un interviu pe care i l-am luat mai demult lui Gheorghe Mencinicopschi, biologist și nutriționist: „Dacă vrei să fii sănătos, include cât mai multe fructe și legume în dieta ta, indiferent de proveniență. Iar organice cu adevărat sunt fructele și legumele locale, de sezon”. Practic, ce am înțeles este că e mult mai important ce mănânci decât de unde. Ambele metode de farming au elemente pro și contra, iar „organic” este o etichetă de producție, dar nu presupune garanția unei sănătăți de fier.

E greu să fii etic în 2019, însă trebuie să recunoaștem că organic nu mai e doar o metodă de cultivare, ci o ideologie. Însă, chiar dacă nu există soluții viabile de a salva cu adevărat planeta prin deciziile de cumpărare, sunt și alte motive pentru care putem să alegem organic, dincolo de faptul că e trendy să fii nostalgic, să asculți viniluri și să ai această etichetă pe produsele pe care le consumi. Și anume sprijinirea producătorilor locali, care au o etică bună. „Avem o fermă relativ mică pe care cultivăm multe specii de plante, de la felurite legume și verdețuri la plante medicinale și aromatice. În ferma noastră se lucrează mult cu mâinile și cu instrumente simple, ca odinioară. Și, din acest motiv, oamenii care lucrează pământul oferă o parte din energia lor în fiecare plăntuță care se afla aici, de la stadiul de sămânță și până la fruct”, spune Alina Constantinescu, fondatoarea fermei vegetale ecologice Nasul Roșu.

sursa elle.ro

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata