Marcel Ciolacu îşi asumă răpunderea în Parlament pe proiectul privind noile măsuri fiscal-bugetare

De Jurnalul Național Actuale Politică 121 citiri
4 min citire
 

Astăzi, toţi ochii sunt aţintiţi pe premierul Marcel Ciolacu, care merge în Parlament cu noile schimbări fiscale. Guvernul îşi asumă măsurile de austeritate, apar taxe noi, iar unele sunt modificate.

În Parlament, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite, acolo unde aleşii trebuie să depună amendamente la pachetul măsurilor fiscale.

Până la ora 13:00 parlamentarii au posibilitatea să depună amendamente la proiectul de lege.

Iar, premierul Marcel Ciolacu va veni de la ora 18:00, în fața Parlamentului pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra proiectului privind reformele fiscal-bugetare.

În contextul politic, documentul care aduce taxe şi impozite mai mari pentru toţi românii şi care a fost modificat față de forma inițială a fost redactat luni seară.

Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.

Astfel, „În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor.

Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după şedinţa Executivului.

Care sunt modificările de taxe şi impozite

Noile taxe şi reducerea cheltuelilor discutate încă din iulie au ca scop acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei, de la bugetul de stat. De trei luni, pachetul austerităţii a tot fost îndulcit.

-Taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru concerte şi festivaluri creşte de la 5% la 9%. Totul după ce ministrul Finanțelor a anunțat că TVA-ul în acest caz rămâne la 5%, iar premierul a susținut public, în repetate rânduri, că pentru evenimentele culturale, TVA trebuie să crească la 19%.

-Guvernanţii au mai hotărât şi că salariul minim și salariile din construcţii vor fi adoptate prin acte separate.

-Deşi iniţial, Guvernul a decis să permită plata tichetelor de masă cu bani în mână, a revenit asupra deciziei. Tichetele de masă vor fi acordate ca până acum sub formă de tichete sau pe carduri speciale.

-În an preelectoral, Guvernul a făcut şi mai multe concesii pentru primari şi președinți de consilii judeţene. Nu vor mai fi limitate la 2,5% cheltuielile din venituri pe care le pot face pentru târguri, petreceri câmpenesti sau activităţi sportive.

-Tot pentru a veni în sprijinul primarilor, Guvernul nu va mai tăia toate posturile neocupate din primării şi Consilii Judeţene, asa cum se întamplă în administraţia centrală, ci le va reduce cu 10%.

Celelalte taxe care îi vizează pe românii de rând rămân neschimbate

Toți angajații plătesc vor plăti CASS. Bugetarii cu salariul mai mare de 8.000 lei net vor pierde voucherele de vacanţă şi indemnizația de hrană, iar funcţia de şef de birou dispare.

De la 1 ianuarie 2024, se reduce numărul secretarilor de stat, iar posturile neocupate vor fi tăiate.

Pentru casele şi maşinile de lux se va plăti o taxă de 0,3%.

Şi firmele vor fi puse la plată: marile companii vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,