Mecanismul de numire a Consiliului Concurenţei

De Jurnalul Național Economie 114 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 Comisiile economică şi juridică din Senat au elaborat, marţi, un raport comun suplimentar de admitere proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.

Raportul a fost adoptat cu zece voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”.

Preşedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir, a precizat că proiectul a fost retrimis de la plen pentru a se da un raport suplimentar pe procedura prin care se numeşte Consiliul Concurenţei şi a propus ca acest mecanism să fie similar celui care se aplică în cazul altor instituţii aflate sub control parlamentar.

„Propunem ca mecanismul de numire a celor din Consiliul Concurenţei să fie aşa cum este ales şi consiliul la ASF, la Banca Naţională, la ANRE, la absolut toate instituţiile care sunt sub coordonarea Parlamentului şi anume să aibă aceeaşi procedură de numire. Respectivii membri să fie validaţi în comisiile de specialitate, după care să fie votaţi în plenul Parlamentului şi cred că se intră într-o logică firească a lucrurilor”, a susţinut Zamfir.

Potrivit acestuia, mecanismul actual de numire a Consiliului Concurenţei este „în afara oricărei logici”.

„Astăzi, procedura e una care, din punctul meu de vedere, e în afara oricărei logici şi oricărei situaţii fireşti. Astăzi, preşedintele Consiliului Concurenţei este ales de către un Colegiu Consultativ din care fac parte cei care sunt astăzi controlaţi de către Consiliul Concurenţei. (…). Aşadar, mecanismul acesta, eu îmi aleg un grup de prieteni, care prieteni mă propun pe mine să fiu preşedinte, cred că e în afara oricărei logici elementare. A mai fost de două ori întoarsă la plen (legea – n.r.), am primit o adresă de la Consiliul Concurenţei care ne cere o amânare, ne-a cerut amânare de cinci luni de zile, cred că e momentul să votăm acest mecanism extrem de transparent şi corect de numire a Consiliului Concurenţei”, a afirmat senatorul.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional.

Sursa: News24.ro.

Sursa: Aici