MedLife va emite primul certificat digital cu timbru securizat pentru anticorpi Covid

95

În premieră, compania MedLife va emite, prin intermediul Imprimeriei Naţionale, un certificat unic cu timbru securizat pentru pacienţii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat al companiei, remis, vineri, AGERPRES.

În contextul restricţiilor impuse de autorităţi, pentru a evita infectările în masă cu COVID-19, pneumonia virală cauzată de virusul SARS-CoV-2, precum şi a numărului tot mai mare de persoane considerate vindecate, s-a decis emiterea unor astfel de certificate.

Deţinătorii acestor certificate vor putea atesta existenţa anticorpilor ce protejează, pentru o anumită perioadă, persoanele vindecate de COVID-19.

„Este extraordinar faptul că am avansat atât de mult la capitolul vaccinare anti COVID-19, respectiv că sunt deja state care au început procesul de vaccinare şi că în România avem deja o strategie naţională de vaccinare COVID-19, aprobată şi publicată în Monitorul Oficial. Totuşi, va mai dura ceva timp până vom avea o masă critică de persoane vaccinate. Tocmai de aceea, venim în sprijinul românilor, care au trecut prin boală, cu această iniţiativă de a folosi un certificat cu timbru securizat care să ateste faptul că au dobândit anticorpi”, a afirmat Mihai Marcu, preşedintele MedLife Group.

Dar până la imunizarea în masă, aceasta este o soluţie de compromis, care va ajuta persoanele vindecate să se reintegreze în siguranţă în comunitate şi pentru revenirea la serviciu.

Însă, este de precizat faptul că acest certificat nu conferă cu certitudine o garanţie a imunităţii la reinfectare sau la propagarea COVID-19, subliniază şeful MedLife.

„Nu în ultimul rând, conform studiilor publicate de principalii producători aflaţi în faze finale de aprobare la Autoritatea Europeană EMA şi cea a Statelor Unite FDA (al cărui comitet consultativ a avizat de altfel noaptea trecută primul vaccin pentru administrare), după 2-3 săptămâni de la prima doză, peste 80% dintre persoanele vaccinate dezvoltă anticorpi, iar aceste certificate vor confirma sau nu aceste rezultate pentru pacienţii noştri”, a adăugat Marcu.

În contextul dat, timbrele aplicate pe certificatul digital vor fi tipărite în cadrul unei colecţii unice şi reproduc imaginea unui virus înconjurat de anticorpi. Colecţia de timbre destinată pacienţilor care au dobândit anticorpi la COVID-19 este produsă într-un număr limitat, de câteva sute de mii, fiind un proiect iniţiat şi implementat de Sistemul Medical MedLife.

Compania va utiliza aceste timbre şi pentru rezultatele istorice ale persoanelor care au avut o probă pozitivă PCR, în contextul în care există deja ţări care condiţionează intrarea pe teritoriul acestora a unor astfel de probe realizate în ultimele 6 luni, dar nu mai noi de 30 de zile, precizeată MedLife.

„Considerăm că este foarte probabil ca aceste practici să fie aplicate pe scară largă în lunile următoare, inclusiv de instituţii, transportatori aerieni, staţiuni de turism şi nu numai. Pacienţii care vor să intre în posesia acestui certificat pentru rezultate istorice trebuie doar să acceseze site-ul MedLife, secţiunea „contul meu” să descarce rezultatele şi în baza rezultatelor RT-PCR să solicite acest certificat”, a declarat Mihai Marcu.

Pe termen mediu şi lung, MedLife doreşte să crească complexitatea acestui proiect, dar şi gradul de securitate. În acest sens, compania lucrează deja la un sistem de identificare digitală cu ajutorul căruia, pe baza unui cod de bare, să se poată face asocierea identităţii unei persoane cu rezultatele la analizele pentru coronavirus.

„În acest moment, lucrăm la mai multe proiecte şi ne aflăm în contact şi cu alte entităţi pentru a vedea dacă vor apărea la nivel european orice alte soluţii de securitate, pe care ne propunem să le implementăm în timp real”, a continuat Mihai Marcu.

Pentru a putea intra în posesia unui astfel de certificat unic cu timbru securizat va fi nevoie ca pacientul care a trecut prin boală şi care a dobândit anticorpi să completeze pe site-ul companiei un formular în baza căruia solicită acest certificat. Pentru pacienţii care vor să facă dovada unui rezultat istoric PCR, este nevoie să acceseze secţiunea „Contul meu” de pe site-ul MedLife, să descarce rezultatul PCR şi în baza acestuia să solicite online sau fizic, în recepţie, certificatul cu acest timbru securizat.

Certificatul va fi disponibil în mai multe limbi, la cerere. Abonaţii vor putea beneficia gratuit de acest certificat.

Din punct de vedere medical, anticorpii sunt proteine, numite imunoglobuline, produse de organism şi aflate în sângele unei persoane care a avut o anumită boală şi a trecut prin etapele necesare de vindecare. Alături de anticorpi, organismul produce şi celule T, care recunosc şi elimină patogenul din corp. Această imunizare celulară poate preveni, în funcţie de eficienţa sistemului imunitar personal, o reinfectare cu acelaşi virus, în cazul acesta SARS-CoV-2.

Testele de laborator ce detectează prezenţa anticorpilor specifici, diferiţi de cei ai altor tipuri de coronavirusuri, pot fi inexacte, şi anume fals pozitiv sau fals negativ. De asemenea, diferenţierea tipurilor de anticorpi este esenţială, întrucât există deja şase coronavirusuri umane, care provoacă răceala comună, MERS şi SARS.

În prezent, reprezentanţii MedLife şi-au arătat disponibilitatea de a achiziţiona un număr de peste un milion de vaccinuri COVID-19 din cele în curs de aprobare de EMA.

„Deşi nu avem, deocamdată, un răspuns pozitiv cu privire la disponibilitatea acestor vaccinuri, MedLife doreşte să fie pregătită pentru un astfel de scenariu, având deja antamate discuţii atât cu finanţatorii, cât şi cu producătorii de frigidere medicale care pot depozita astfel de vaccinuri la temperaturi de până la -100 grade Celsius”, a mai declarat Mihai Marcu.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata