Ministrul de Externe al Chinei solicită soluționarea războiului din Ucraina

Qin Gang, într-un apel telefonic cu omologul său Dmytro Kuleba, își exprimă îngrijorarea că războiul cu Rusia ar putea scăpa de sub control.

Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, i-a spus omologului său ucrainean că Beijingul este îngrijorat de faptul că războiul împotriva Rusiei scăpa de sub control și a cerut discuții cu Moscova pentru o soluție politică.

Qin i-a spus ministrului de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba că China dorește să vadă progresul negocierilor de pace, în timpul unei rare conversații telefonice de joi, a declarat ministerul de externe de la Beijing într-un comunicat.

China „a susținut întotdeauna o poziție obiectivă și echitabilă în problema Ucrainei”, a spus Qin pentru Kuleba, potrivit declarației.

Ministrul a mai spus că China „s-a angajat să promoveze pacea și să avanseze negocierile și solicită comunității internaționale să creeze condiții pentru negocierile de pace”, potrivit declarației.

Ulterior, Kuleba a postat pe Twitter că el și Qin „au discutat despre semnificația principiului integrității teritoriale” și că a „subliniat” importanța „Formulei pentru pace” a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy pentru încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În timpul convorbirii mele cu consilierul de stat și ministrul de externe al Chinei Qin Gang astăzi, am discutat despre importanța principiului integrității teritoriale. Formula de pace a lui pentru a pune capăt agresiunii și a restabili pacea justă în Ucraina.

Formula de pace în 10 puncte a lui Zelensky include, printre alte elemente, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, asupra căreia nu vor exista „negocieri”, retragerea tuturor trupelor ruse, încetarea tuturor ostilităților și înființarea unui tribunal special pentru urmărirea penală a Rusiei. crime de război.

Angajamentul rar al Chinei în războiul împotriva Ucrainei de joi urmează foaia de parcurs în 12 puncte propusă recent de Beijing pentru o „rezolvare politică a crizei din Ucraina”.

China și-a șters acreditările ca mediator independent după ce săptămâna trecută a găzduit discuții la care antagoniștii de multă vreme Iran și Arabia Saudită au convenit să restabilească relațiile diplomatice depline.

Dar noul interes al Beijingului de a vedea încheierea războiului de peste un an din Ucraina trebuie să se ocupe de declarația Chinei din 2022 de prietenie „fără limite” cu Rusia. De asemenea, China a refuzat să condamne invazia Ucrainei de către Moscova, declarând în același timp că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate.

Beijingul a condamnat însă sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a acuzat NATO și Statele Unite că au provocat atacul Rusiei asupra Ucrainei.

La o conferință de presă din 7 martie, ministrul de externe Qin a insinuat că SUA subminează eforturile pentru pace în Ucraina pentru a extinde conflictul în beneficiul său.

„Se pare că există o mână invizibilă care împinge pentru prelungirea și escaladarea conflictului și care folosește criza din Ucraina pentru a servi o anumită agendă geopolitică”, a spus el.

Ministerul de Externe nu a menționat că Qin a repetat astfel de remarci către Kuleba sau că a ridicat foaia de parcurs de pace a Chinei în timpul conversației telefonice de joi.

Președintele Chinei Xi Jinping urmează să viziteze Rusia, posibil, încă de săptămâna viitoare, deși niciuna dintre părți nu a confirmat datele întâlnirii sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata