Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea: România trebuie reorganizată teritorial

De Jurnalul Național Actuale Politică 237 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
De mai mulți ani în România se discută despre o reorganizare administrativ teritorială, care ar presupune comasarea unor localități. Așadar, ce se întâmplă cu harta României. Anunţul făcut de ministrul Dezvoltării care arată clar că țara trebuia reorganizată teritorial.

Pentru a se face reorganizarea teritorială a țării, trebuie schimbată Constituția

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat că el personal este adeptul reorganizării administrativ-teritoriale a ţării şi speră ca viitorul Parlament să creeze cadrul legal necesar pentru asta.

Acesta a recunoscut că în acest moment, nu e posibilă această reorganizare, pentru care spune că este nevoie de modificarea Constituției.

Adrian Vestea spune ca reorganizarea teritoriala ar putea fi facută în legislatura viitoare

În viziunea sa, “Sunt adeptul reorganizării administrativ-teritoriale, chiar dacă de multe ori nu am fost pe placul multor colegi care sunt în administraţia publică locală sau judeţeană. După cum bine ştiţi, o perioadă de trei ani de zile am fost preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, am avut experienţă şi ca primar timp de 12 ani, şapte ani de zile am fost preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Reorganizarea teritorială, în legislatura viitoare?

Sunt pentru reorganizarea administrativ-teritoriale şi sper ca în legislatura viitoare să se poată materializa acest lucru, ţinând cont de faptul că în prezent nu avem cadrul legal pentru a putea face astfel de comasări ale localităţilor. S-a încercat un astfel de referendum la Buzău, din păcate nu au reuşit să întrunească numărul de persoane pentru ca acest referendum să poată fi validat. Trebuie modificată Constituţia”, a spus Adrian Veştea.

Concret, un prim pas pentru reorganizarea teritorială îl reprezintă consorţiile administrative, prevăzute ca jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru care au fost pregătite documentaţiile necesare.

 

Când a fost împărțită România cum este acum?

În opinia sa, “Ceea ce vă pot spune este faptul că acest lucru se va realiza în perioada următoare şi prin intermediul consorţiilor administrative. Noi avem un jalon în PNRR prin care reglementăm modul în care vor funcţiona aceste consorţii administrative, în sensul că mai multe localităţi se pot asocia, pot crea personalitate juridică, pot asigura bugetul unei astfel de entităţi printr-o contribuţie de, ştiu eu, 5% din bugetul fiecărei localităţi, în aşa fel încât să poată să funcţioneze integrat, să poată să îşi angajeze arhitect-şef, să îşi poată angaja o serie de persoane pe care, din păcate, nu îşi pot permite să le angajeze pe actuala organigramă a primăriei.

Acest jalon va trebui să îl îndeplinim în perioada imediat următoare, noi deja am pregătit toate documentele necesare, în aşa fel încât să creăm o astfel de oportunitate, şi cred că va fi un prim pas în perspectiva comasării localităţilor şi chiar a viziunii unei viitoare regionalizări”, a mai informat ministrul Adrian Veştea.

Aşadar, împărțirea României cum este acum, foarte fragmentată, s-a făcut în 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare, dar și a lipsei infrastructurii.

Sursa – playtech.ro