Motivul pentru care geamurile avioanelor au mici gauri la baza

0

Daca ai avut vreodata loc langa geam in avion, probabil ai observat ca geamurile au o mica gaura la baza. Potrivit Administratiei Federale a Aviatiei din SUA, micul detaliu are un rol semnificativ.

Majoritatea geamurilor de avion au marimi de 9 x 12.5 inchi. Mica gaura din pseudo-dreptunghi e una dintre cele mai importante componente ale geamului, potrivit Conde Nast Traveler.

Avioanele trebuie sa mentina presiunea aerului din cabina la un nivel sigur. Presiunea din afara avionul e mult mai mica decat cea din interior si aceasta diferenta trebuie gestionata corespunzator.

Geamurile de avion sunt compuse din 3 panouri separate – panoul din exterior e cel responsabil de gestionare diferentei de presiune. Micile gauri din panoul mijlociu, cunoscute drept “gaurile de sangerare” (trad. “bleed holes”), echilibreaza aceasta presiune.

Mai mult, gaurile au rolul de a elibera umiditatea din micul spatiu ce exista intre panoul extern si cel mijlociu, ceea ce previne aburirea sau inghetarea geamului.

In cazul in care panoul din exterior e compromis in orice fel, panoul mijlociu preia rolul principal si va avea loc o mica scurgere de aer prin gaura. Ambele panouri “au fost gandite pentru a tine sub control diferenta de presiune dintre cabina si cer”, potrivit lui Mark Vanhoenacker, un pilot British Airways, in Slate.

sursa digi-world.tv

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata