Nikkei din Japonia atinge cel mai mare nivel din ultimii 33 de ani din cauza yenului slab

De Jurnalul Național Bănci Externe 156 citiri
3 min citire
Bursa japoneză se ridică la cel mai înalt nivel din iulie 1990, după ce SUA finalizează acordul pentru ridicarea plafonului datoriei.

Media acțiunilor Nikkei a Japoniei a crescut la cel mai ridicat nivel din iulie 1990, susținută de optimismul față de un acord privind plafonul datoriei SUA și un yen mai slab.

Acțiunile companiilor japoneze legate de cip-uri au continuat să depășească performanța după ce euforia AI i-a ridicat pe cei de pe Wall Street.

Nikkei a sărit până la 31.560,43 în primele 10 minute de tranzacționare luni, deși câștigurile au fost atenuate pentru ca indicele să intre în pauza de la prânz, cu 1,32%, la 31.325,84, aproape de cel mai scăzut nivel al sesiunii.

Președintele american Joe Biden a declarat duminică că a finalizat un acord bugetar cu președintele Camerei, Kevin McCarthy, iar acordul este gata să fie mutat la Congres pentru vot. Cu toate acestea, acordul a atras focul din partea republicanilor și a democraților progresiști.

„Acordul nu este încheiat, deci există încă un nivel de risc, dar acordul de bază a văzut riscurile scăzând și ambele părți s-au angajat să evite un default tehnic”, a declarat Maki Sawada, strateg la Nomura Securities.

„Nikei a depășit luni pragul psihologic de 31.500, dar în cele din urmă, acel nivel s-a dovedit puțin prea greu”, a spus ea. „Săptămâna aceasta, mă aștept ca Nikkei să avanseze constant, dar cu retrageri pe termen scurt pentru a-și verifica viteza.”

Topix-ul mai larg a urcat până la 2.175,13, ​​dar nu a reușit să se apropie de maximul de 33 de ani de săptămâna trecută, la 2.188,66. A intrat în ruptură cu 0,96 la sută la 2.166,41.

Ponderea mai mare a Nikkei față de acțiunile exportatorilor a făcut ca acesta să culeagă câștiguri mai mari de la scăderea yenului până la pragul de 141 pe dolar, pentru prima dată în șase luni. O monedă mai slabă susține valoarea veniturilor de peste mări.

Honda Motor a crescut cu 1,86 la sută, iar Subaru a avansat cu 1,78 la sută.

Cel mai bun jucător comun al Nikkei a fost Advantest, producătorul de echipamente de testare a cipurilor care numără Nvidia Corp NVDA.O printre clienții săi.

Acțiunile Advantest au crescut cu până la 6,9% până la un nivel record, deși au intrat în ruptură cu 4,18%, la egalitate cu Nikon și investitorul startup SoftBank Group.

Din cele 225 de componente ale lui Nikkei, 193 au crescut, 27 au căzut și cinci au fost plate.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,