Nivel record al cererilor pentru prima emisiune de obligaţiuni ”SURE” a Uniunii Europene

15

Prima emisiune a Uniunii Europene de obligaţiuni destinate finanţării programelor de şomaj temporar a generat marţi o cerere record în valoare de 233 miliarde de euro din partea investitorilor, au anunţat marţi băncile care au intermediat această emisiune, transmite Reuters.

Astfel, Uniunea Europeană vrea să strângă 17 miliarde de euro prin emiterea de obligaţiuni denumite „sociale” cu maturitatea la 10 şi 20 de ani.

Operaţiunea aceasta constituie prima etapă dintr-un plan care ar urma să multiplice de 15 ori datoria Uniunii Europene în mai puţin de doi ani, pentru a finanţa cele două programe de sprijin financiar pentru statele membre. În plus, operaţiune constituie un pas suplimentar spre mutualizarea datoriilor un subiect încă tabu pentru anumite state membre partizane ale ortodoxiei bugetare.

„Este absolut spectaculos”, a comentat Matthew Cairns, analist la Rabobank, referindu-se la cererea generată în rândul investitorilor. „Aceasta arată pieţei cât şi UE că va exista o cerere pentru aceste obligaţiuni”, a adăugat Matthew Cairns.

În contextul investitorilor, aceste obligaţiuni au avantajul că oferă un randament apropiat de obligaţiunile guvernamentale franceze şi un rating superior. Uniunea Europeană beneficiază de un rating „AAA”, cea mai bună posibilă, din partea a două din cele trei mari agenţii de rating. De asemenea, Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să răscumpere o bună parte din obligaţiunile emise pe piaţa secundată în cadrul propriilor sale programe de susţinere, ceea ce constituie un sprijin suplimentar pentru cerere, au explicat analiştii.

De altfel, Uniunea Europeană ar urma să strângă, în acest an, aproximativ 30 de miliarde de euro pentru programul SURE („Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency”, „sprijin pentru reducerea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă”), a cărui valoare globală ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata