„Nu mai merită să pleci din România”, un român ca să supravieţuiască în Canada, 3.000 de dolari este doar chiria

De Jurnalul Național Actuale Bani 74 citiri
5 min citire
Pentru cine credea că viața este foarte grea în România, se pare că sunt țări în care traiul este și mai dificil. Un român care s-a mutat în Canada a dezvăluit de ce sume are nevoie pentru a supraviețui. Astfel bărbatul spune că are nevoie de 3.000 de dolari doar pentru chirie.

Cât de scumpă e viața în Canada?

Mulți fug de România, din dorința de a scăpa de sărăcie și pentru a duce un trai mai bun. Prețurile au crescut semnificativ la noi în țară, indiferent despre ce domeniu vorbim, dar se pare că lucrurile nu sunt tocmai roz nici în ţări străine.

Într-o postare pe o rețea de socializare, un român care locuiește în Canada de șase ani a discutat despre cheltuielile mari pe care le face lunar pentru a avea un trai decent și i-a îndemnat pe colegii săi să se gândească bine înainte de a lua decizia de a se stabili în afară. În cauză, el vorbea despre Canada.

În primul rând, conaționalul nostru care locuiește în Calgary, Canada, a discutat despre chiria pe care o plătește lunar, care s-a dublat în ultimii ani. Prin urmare, chiria lunară pentru o familie care are doi sau trei copii este între 2.500 și 3.000 de dolari, o sumă colosală, de care nu ne-am lovi la noi în țară.

Prețurile chiriilor ar fi crescut radical după pandemie, o perioadă în care lucrurile parcă au luat-o razna. De la 1700 de euro, cât era cea mai mică chirie în 2020, prețurile s-au dublat acum și sunt tot mai greu de suportat.

Astfel, „Până în pandemie, chiriile era destul de ieftine, îți permiteai să închiriezi o casă la vreo 1.500-1.700, maxim 2.000 de dolari. Acum, pentru a închiria o casă îți trebuie între 2.500 și 3.000 de dolari. E foarte greu să găsești o locuință. Trebuie luat în calcul și depozitul, care costă cât o lună de chirie și două”, a explicat românul.

Ce alte cheltuieli colosale mai are românul peste hotare

Cheltuielile cu chiria nu sunt singurele. La toate acestea se adaugă costurile lunare pentru electricitate, gaz și gunoi, care pot ajunge între 400 și 700 de dolari, precum și costurile lunare pentru benzină sau motorină, care pot ajunge între 500 și 1.000 de dolari, în funcție de distanțele parcurse.

Conaționalul nostru spune că are nevoie de o mașină pentru că mijloacele de transport în comun sunt inaccesibile în orașul în care locuiește și nu se poate baza pe ele pentru a ajunge la locul de muncă. Astfel, mai are cheltuieli din acest punct de vedere, pe care le suportă cu greu.

Românul stabilit în Canada spune că și mâncarea este foarte scumpă. Astfel, o familie ajunge să cheltuiască pe alimente chiar și 2500 de dolari pe lună, mai ales dacă vrei să îți faci poftele mereu. Chiar și cu un regim modest, diferența nu va fi prea mare.

În afirmaţiile sale, „Mâncarea pentru o familie cu doi-trei copii te costă undeva între 1.800 și 2.500 de dolari pe lună. Bine, sunt oameni care sunt mai chibzuiți și cheltuie cu 100-200 de dolari mai puțin decât restul. Dar, oricum, fără 2.000-2.500 de dolari nu scapi”, a vrut să scoată în evidență românul.

Acesta afirmă că nu numai cheltuielile legate de educația copiilor, ci și cele legate de asigurarea mașinii trebuie luate în considerare. În plus, cheltuielile lunare extrem de ridicate ale canadienilor necesită un venit substanțial.

Astfel, atrage atenția tuturor celor care vor să facă acest pas important, acela de a se muta peste hotare fără să cunoască prea bine țara pentru care optează. Pe lângă faptul că sunt cheltuieli foarte mari, și oamenii sunt foarte răi, mai alea angajatorii, care ar profita de pe urma românilor pe care îi aduc la muncă.

Sursa – playtech.ro