O mamă acuzată că și-a ucis patru copii, a fost declarată nevinovată după 20 de ani de închisoare

De Jurnalul Național Actuale Justiţie 189 citiri
7 min citire
 

Kathleen Folbigg, femeia numită odată „cel mai rău criminal în serie al Australiei”, a fost grațiată după ce au fost găsite noi dovezi care arată că nu și-a ucis cei patru copii. Femeia a petrecut 20 de ani în închisoare după ce o instanță a găsit-o vinovată de uciderea fiilor ei Caleb și Patrick și a fiicele Sarah și Laura între 1989 și 1999.

Ce s-a descoperit după 20 de ani de chin trăiți de Kathleen Folbigg

După 20 de ani în care s-a gândit constant la cei patru copii morți pe rând, la vârste cuprinse între 19 zile și 19 luni, în perioada 1989 și 1999, Kathleen Folbigg a fost eliberată din închisoare după descoperirea unor oameni de știință.
Femeia obișnuia să țină un jurnal al fiecărui copil cu privire la activitățile pe care le făcea, dar și la orele de alimentație. După moartea subită a acestora, femeia înceta să mai scrie informații legate de copii, iar judecătorii au luat în considerare aceste probe, acuzând-o pe mamă că îi sufoca.

Astfel, primul copil al lui Folbigg, Caleb, a murit în 1989, urmat de Patrick, care a murit în 1991, la 8 luni, după ce a suferit convulsii care l-au lăsat orb. Sarah a murit în timpul nopţii în 1993, când avea 10 luni, iar Laura s-a stins în 1999, la vârsta de 18 luni.

După 20 de ani petrecuți în închisoare, deși s-a autodeclarat tot timpul nevinovată, Folbigg a spus că este recunoscătoare că este liberă.

În declaraţiile sale, „În ultimii 20 de ani în care am stat în închisoare, m-am gândit mereu la copiii mei, am plâns pentru copiii mei și este ceva ce voi face pentru totdeauna”, a declarat ea prin intermediul unui videoclip.

De asemenea, ea le-a mulțumit prietenilor și susținătorilor ei care au făcut campanie pentru ca acest caz să fie revizuit: „Nu aș fi putut supraviețui acestui calvar fără ei”, a adăugat ea. Potrivit presei internaționale, cazul acestei femei, în vârstă de 55 de ani, a fost descris drept una dintre cele mai mari erori ale justiției australiene.

Încercările de a-și dovedi nevinovăția au prins contur

Contestațiile anterioare și o anchetă separată a cazului în 2019 au găsit motive insuficiente pentru a pune la îndoială sentința și au acordat mai multă importanță probelor circumstanțiale prezentate în procesul inițial.

Cu toate acestea, un judecător pensionar a deschis o nouă anchetă în acest caz, astfel că, procurorii au recunoscut că noile sudii moderne despre mutațiile genetice le-au schimbat perspectiva cu privire la motivele deceselelor copiilor. Procurorul general al New South Wales, Michael Daley, a anunțat luni că Bathurst a ajuns la „opinia fermă” că există îndoieli rezonabile cu privire la vinovăția lui Folbigg. Drept urmare, guvernatorul New South Wales a semnat grațierea și a ordonat eliberarea sa imediată.

„A fost o încercare de 20 de ani pentru ea… îi doresc pace”, a spus Daley, subliniind că gândurile ei au fost și la Craig Folbigg, tatăl copiilor.

În ancheta din 2022, avocații lui Folbigg au subliniat „implauzibilitatea fundamentală” a patru copii dintr-o familie care mor din cauze naturale, înainte de vârsta de doi ani, iar ulterior, guvernatorul a semnat o grațiere completă, ordonând eliberarea imediată a femeii.

Grațierea necondiționată nu anulează condamnările lui Folbigg, a spus Daley. Aceasta ar fi o decizie pentru Curtea de Apel Penală, dacă judecătorul în pension Bathurst decide să retrimită cazul, un proces care ar putea dura până la un an.

Astfel, dacă condamnările vor fi anulate, Folbigg ar putea da în judecată guvernul pentru despăgubiri de milioane de dolari, putând primi o sumă similară cu cea a lui Lindy Chamberlain. Această femeie, considerată criminală, a primit 1,3 milioane de dolari în 1992 după ce a fost găsită nevinovată pentru moartea fiicei ei Azaria.
Apărătorii lui Kathleen Folbigg susțin că acest caz nu este comparabil cu cel al femeii care a stat 3 ani în închisoare, astfel că ea ar trebui să primească sume mult mai mari de bani drept despăgubiri.

„Este imposibil de înțeles daunele care i-au fost provocate Kathleen Folbigg… durerea de a-și pierde copiii și apoi de aproape două decenii închisă în închisori de maximă securitate pentru că știința nu s-a întâmplat niciodată”, a spus avocatul ei Rhanee.

Folbigg a fost așteptată la ieșirea din închisoare de prieteni implicați în campania de ani de zile pentru libertatea ei. Daley, procurorul general al New South Wales, a făcut apel pentru respectarea vieții private a lui Folbigg, astfel încât ea s-și poată trăi viața mai departe.

Știința învinge legea

O investigație recentă a luat în considerare descoperirea unor oameni de știință, care indică faptul că sugarii ar fi putut muri natural. Dovezile cheie au venit de la o echipă de imunologi care a descoperit că fiicele lui Folbigg, Sarah și Laura, au împărtășit o mutație genetică, numită CALM2 G114R, care poate provoca moarte subită cardiacă.

De asemenea, s-au descoperit dovezi că fiii lor, Caleb și Patrick, posedau o mutație genetică diferită, legată de epilepsia cu debut brusc la șoareci.

Profesoara Carola Vinuesa, care a condus echipa de cercetare a Universității Naționale din Australia, a spus că secvența genetică neobișnuită a fost imediat evidentă în ADN-ul lui Folbigg, chiar înainte ca mostrele copiilor să fie analizate. Potrivit acestei profesoare, există doar 134 de cazuri cunoscute în întreaga lume de boală cardiacă care pune viața în pericol, legată de această mutație genetică.

Sursa – playtech.ro