Oamenii se confruntă acum cu probleme de sănătate precum „eco-anxietatea”, „eco-durerea” sau „depresia climatică.”

2 min citire
Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile. Ele au contribuit la creșterea de cinci ori a numărului dezastrelor meteorologice din ultimii 50 de ani. Așa au apărut probleme de sănătate precum „eco-anxietatea”, „eco-durerea” sau „depresia climatică.”

În prezent, mulți oameni din întreaga lume se confruntă cu anxietate legată de criza schimbărilor climatice. Asta a făcut ca psihologii să recunoască tulburările de sănătate mintală legate de climă drept o nouă problemă semnificativă.

Din cauza schimbărilor climatice, evenimente care păreau imposibile au devenit realități uimitoare. Prin urmare, mulți oameni se confruntă acum cu ceea ce este denumit „durere ecologică”. Mai precis, un tip de epuizare mentală care provine din acceptarea realităților dure ale schimbărilor climatice și lipsa de speranță, pentru viitor.

Totodată, la aceasta se adaugă ”disaster fatigue”, un alt tip de epuizare emoțională care vine din gestionarea veștilor proaste și a unor crize care apar in urma informațiilor privind dezastrele devastatoare.

Dezastrele care se țin lanț ne fac să fim anxioşi

În urma unui sondaj, realizat de Asociația Americană de Psihiatrie in 2020, s-a arătat că aproape 70% dintre adulți sunt ”oarecum îngrijorați” de efectele schimbărilor climatice asupra planetei. Peste jumătate dintre ei sunt îngrijorați de efectele schimbărilor climatice asupra sănătății lor mentale.

În prezent, „Suntem epuizați și rezistența noastră este într-adevăr tot mai scăzută”, a declarat Lise Van Susteren, psihiatru, autor și activist de mediu. ”Toate aceste noi provocări cu care ne confruntăm vin prea repede, sunt prea multe și tot mai devastatoare”, afirmă ea.

„Există o mulțime de necunoscute cu privire la modul în care dezastrele naturale, care au loc acum se vor înrăutăți, indiferent dacă sunt inundații sau uragane, secete, valuri de căldură, incendii. Incertitudinea, teama de viitor amplifică aceste temeri”, sustine ea. Agravarea sănătății mintale pe fondul dezastrelor naturale reprezintă o preocupare și pentru furnizorii de sănătate mintală, spune Van Susteren.