Organizatia Salvaţi Copiii investeşte un milion de euro în maternităţi în 2020

34

Secţiile de terapie intensivă neonatală, unde sunt trataţi nou-născuţii prematur şi cei cu patologii severe sunt subdimensionate: dintre cele 600 de locuri necesare în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, ceea ce înseamnă că 50% dintre copiii care au nevoie de asistenţă medicală specializată nu au acces la aceasta. Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă demararea unui amplu proiect de dotare a secţiilor pentru nou-născuţi, cu o investiţie totală de aproximativ un milion de euro, în 2020.

Astfel, parte a programului de combatere a mortalităţii infantile, Salvaţi Copiii România va achiziţiona, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generaţie pentru 45 de maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală. În perioada 2012-2019, organizaţia a reuşit să doteze 96 de maternităţi din toate judeţele ţării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de euro.

Una dintre sursele esenţiale de finanţare a efortului pentru salvarea vieţilor nou-născuţilor prematur a fost mecanismul de redirecţionare a unei cote din impozitul pe venit, bani care, neutilizaţi în scop social, rămân statului.

Astfel, toţi cei care vor să contribuie la construirea unui sistem medical pregătit să salveze vieţile copiilor născuţi înainte de termen pot alege să redirecţioneze 3,5% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii România. Începând din acest an, persoanele fizice care aleg să completeze formularul 230 pot opta pentru redirecţionarea pe o perioadă de doi ani consecutivi către programul de dotare a maternităţilor.

În total, în România sunt 204 unităţi spitaliceşti, secţii şi compartimente de obstetrică ginecologie şi neonatologie (Ordinul nr. 2191/2007 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.881/2006 privind ierarhizarea unităţilor spitaliceşti, a secţiilor şi compartimentelor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie), dintre care 20 sunt unităţi medicale de nivel III, care tratează cazurile cu patologii complexe şi care deservesc arii geografice întinse.

Analiza factorilor favorizanţi realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că o parte dintre decesele înregistrate la copii sub un an ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi echipate corespunzător.

„Acum opt ani, când am demarat programul de reducere a mortalităţii infantile, prioritatea de bază a fost intervenţia urgentă, acolo unde situaţia era cea mai critică şi medicii nu aveau la îndemână aparatură medicală esenţială pentru a putea salva viaţa unui prematur.

Treptat, am început să construim un sistem medical pregătit să intervină şi să îngrijească un prematur sau un nou-născut cu patologii grave, astfel încât minutele care fac diferenţa între viaţă şi moarte să nu fie pierdute pe drum. E un proiect complex, pentru reuşita căruia redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit este, la propriu, o sursă de viaţă.”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 3,5% din impozitul pe venit

Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declaraţia Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

*** Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

Salvaţi Copiii România şi-a asumat din 2010 o contribuţie importantă pentru reducerea mortalităţii infantile în România printr-un program amplu, naţional, desfăşurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.

Sursa: News24.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner