Părerea lui Aurescu la adresa autorităţile din Belarus despre represiune şi intimidare

164

România va continua să facă apel la autorităţile din Belarus, prin Bogdan Aurescu ministrul Afacerilor Externe, la intermediari şi sponsori să înceteze represiunea şi intimidarea, să înceapă un dialog onest, incluziv cu opoziţia şi societatea civilă.

Ministrul a susţinut o alocuţiune în deschiderea evenimentului cu tema „UE şi Belarus în 2021”, organizat online de think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR), în cooperare cu ambasadele României, Lituaniei şi Poloniei la Paris.

„România va continua să facă apel la autorităţile din Belarus, la intermediari şi sponsori să înceteze represiunea şi intimidarea, să înceapă un dialog onest, incluziv cu opoziţia şi societatea civilă şi să acţioneze responsabil în procesul de clădire a păcii sociale şi prosperităţii, pe baza democraţiei şi respectului faţă de drepturile fundamentale”, a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit discursului transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Aurescu a vorbit de violenţele care au avut loc pe teritoriul acestei ţări după alegerile prezidenţiale.

„Partenerii internaţionali ai Belarus, inclusiv România, au condamnat în mod repetat violenţa împotriva civililor paşnici şi au făcut apel la încetarea represiunii şi, evident, la iniţierea unui dialog politic incluziv. Din nefericire, situaţia din teren nu s-a îmbunătăţit, ci dimpotrivă: brutalitatea continuă şi tot mai intensă a regimului împotriva propriilor cetăţeni a dus la pierderi de vieţi omeneşti, mii de arestări, cazuri de tortură, prizonieri politici, o situaţie care nu trebuie tolerată”, a punctat el.

Potrivit ministrului de Externe, cetăţenii din Belarus „aspiră la democraţie şi respect pentru drepturile omului şi drepturile fundamentale”.

„Au aşteptarea legitimă a unei oportunităţi să ia propria decizie legată de viitorul ţării lor. Cer respect pentru drepturile lor fundamentale, consfinţite de legea internaţională. Nu putem rămâne pasivi. Trebuie să cerem sprijinul celor ce se exprimă în favoarea valorilor importante pentru noi toţi”, a arătat el.

În altă ordine de idei, acesta a vorbit de susţinerea sancţiunilor, în situaţia actuală.

„România îşi reafirmă voinţa de a susţine poporul din Belarus pentru construirea unui drum democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, o piaţă liberă, stat de drept. În acelaşi timp am susţinut, şi continuăm să facem asta, măsura sancţiunilor împotriva tuturor celor responsabili pentru represiune şi fraudă electorală, cât şi împotriva celor ce finanţează asemenea acţiuni. Măsurile restrictive au ca scop să menţină presiunea asupra celor ce acţionează împotriva voinţei poporului către democraţie, drepturi fundamentale şi libertăţi civile”, a mai afirmat el.

În acest context, Aurescu a reamintit, rolul activ în sprijinul cetăţenilor din Belarus pe care ţara noastră şi l-a asumat chiar de la începutul crizei politice din acest stat generată de fraudarea alegerilor, printr-o serie de demersuri diplomatice în cadrul UE, ONU, OSCE. Totodată, a evidenţiat contribuţia voluntară a ţării noastre în valoare de 100.000 euro pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, acordată prin intermediul European Endowment for Democracy, precum şi decizia Guvernului român de acordare a 100 de burse studenţilor din Belarus, ce va fi operaţională într-un orizont de timp apropiat, mai arată MAE.

Alături de ministrul român, în deschiderea evenimentului au mai susţinut intervenţii Svetlana Tihanovskaia, reprezentant de marcă al Opoziţiei din Belarus, precum şi miniştrii de Externe din Franţa, Lituania şi Polonia.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata