Pentru o transparenţă decizională, toate proiectele de acte normative ar putea fi introduse pe o platformă naţională

164

În România, toate autorităţile administraţiei publice locale şi centrale vor publica toate proiectele actelor normative pe o platformă naţională, în vederea asigurării transparenţei decizionale, conform unui proiect legislativ depus de către reprezentanţi USR şi PNL.

Astfel, documentele vor fi publicate în platforma electronică unică în format editabil. Această condiţie va fi aplicată tuturor site-urilor instituţiilor publice, astfel încât cetăţenii să poată prelua cu uşurinţă informaţia distribuită.

În urma acestei legi, autorităţile publice care au resursele necesare, precum accesul la internet, vor desfăşura şedinţele publice de dezbateri şi în mediul online, acestea fiind accesibile live de pe site-ul tuturor instituţiilor.

Această iniţiativă, care aparţine deputaţilor USR PLUS Diana Buzoianu, Oana Cambera, Cătălin Teniţă, Monica Berescu şi deputatului PNL Sabin Sărmaş, modifică legea nr. 52/2003, privind transparenţa decizională.

„Noul proiect legislativ va responsabiliza autorităţile publice şi pe noi, decidenţii politici, în faţa celor pe care trebuie să-i servim zi de zi: cetăţenii României. Crearea unei platforme la nivel naţional pentru publicarea proiectelor de acte normative, publicarea acestor documente într-un format editabil şi existenţa unor sancţiuni pentru nerespectarea acestor obligaţii sunt modificările de la care începem pentru a perfecta un proces care este ineficient în multe cazuri”, transmite Diana Buzoianu.

„Este esenţial să înţelegem că cetăţenii nu au voce o singură dată la patru ani, atunci când sunt alegeri. Că ei trebuie să fie informaţi şi consultaţi când autorităţile administraţiei centrale şi locale elaborează acte normative care îi afectează, iar acest lucru trebuie să se facă cât mai facil şi mai transparent, prin mijloacele tehnologice ale zilelor noastre”, afirmă Cătălin Teniţă.

În contextul legal, se înfiinţează o platformă naţională de transparenţă decizională, fie prin adaptarea unor platforme existente, fie prin crearea unei platforme noi, în cadrul căreia vor fi publicate, sub un format editabil, documentele şi informaţiile necesare pentru îndeplinirea, de către autorităţile administraţiei publice, a obligaţiei de a informa cetăţenii şi de a dezbate public proiectele actelor normative.

Secretariatul General al Guvernului are obligaţia de a asigura implementarea platformei naţionale într-un termen de cel mult doi ani de la momentul intrării în vigoare a legii. Informaţiile sau documentele publicate de către autorităţile administraţiei publice în cadrul platformei vor fi repartizate cel puţin pe instituţii la nivel central şi pe judeţe şi instituţii la nivel local.

În viitor, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice în aceeaşi zi un anunţ referitor la această acţiune pe site-ul propriu, un anunţ în platforma naţională de transparenţă decizională şi un anunţ afişat la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii.

Concret, participarea persoanelor interesate la şedinţele publice se va face în limita locurilor disponibile în sala de şedinţe, în ordinea de precădere dată de interesul asociaţiilor legal constituite în raport cu subiectul şedinţei publice, stabilită de persoana care prezidează şedinţa publică. Persoanele interesate pentru care nu există spaţiu fizic în sala de şedinţe pot cere participarea online. Şedinţele publice vor fi transmise online pe site-ul autorităţii publice dacă autorităţile publice au acces la internet şi resursele necesare pentru organizarea şedinţelor publice online. Autorităţile publice locale sau centrale nu pot îngrădi sau limita această prevedere prin adoptarea de acte normative aplicabile activităţii proprii.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata