Peru îl rechemă pe ambasadorul în Columbia pe fondul tensiunilor diplomatice

De Jurnalul Național Externe Politică 308 citiri
3 min citire
Peru acuză Columbia că a minimizat recenta tentativă de acapare de putere a fostului președinte Pedro Castillo, care a dus la înlăturarea acestuia.

Peru a anunțat o „rechemare definitivă” a ambasadorului său în Columbia, acuzându-l pe vecinul său, așa cum a făcut cu Mexic luna trecută, că a minimizat recenta tentativă de acapare de putere a fostului președinte Pedro Castillo, care a dus la înlăturarea și arestarea acestuia.

Ministerul de externe peruvian a declarat miercuri că această mișcare a urmat „interferențelor repetate și expresiilor ofensive” ale președintelui de stânga columbian Gustavo Petro, care „denatura realitatea ignorând că la 7 decembrie 2022 a avut loc o lovitură de stat în Peru, comisă de fostul președinte Pedro Castillo”.

În timpul summitului ibero-american de săptămâna trecută din Republica Dominicană, Petro a plâns că Castillo nu a fost prezent, spunând că „ar trebui să fie aici, (dar) este în închisoare… L-au scos cu o lovitură de stat”.

Ministrul de externe al Peru, Ana Cecilia Gervasi, a răspuns în timpul summitului, explicând că „dacă Pedro Castillo nu este aici, este pentru că a dat o lovitură de stat”.

Odată cu anunțul de miercuri, relațiile diplomatice dintre cele două țări sud-americane sunt acum oficial la nivelul de însărcinat cu afaceri, potrivit ministerului de externe.

„Expresiile continue de interferență ale lui Petro au deteriorat serios relația istorică de prietenie, cooperare și respect reciproc care a existat între Peru și Columbia”, se mai spune în declarație.

Castillo, în vârstă de 53 de ani, se află în spatele gratiilor din 7 decembrie, când a fost arestat după ce a încercat să dizolve parlamentul și să conducă prin decret.

Liderul de stânga a încercat să prevină un al treilea vot în Congres pentru a-l demite pentru presupusă corupție.

Îndepărtarea sa a declanșat proteste în masă la nivel național, care au provocat cel puțin 54 de morți și aproximativ 600 de răniți în urma confruntărilor dintre demonstranți și forțele de securitate.

Protestatarii au cerut demisia succesoarei lui Castillo, fostul său vicepreşedinte Dina Boluarte.

De asemenea, vor alegeri imediate, o nouă constituție și dizolvarea parlamentului.

Boluarte l-a chemat mai întâi pe ambasadorul Peru în Columbia pentru consultări în decembrie, în timp ce Congresul peruan din februarie a declarat Petro persona non grata.

Pe 25 februarie, ea a anunțat, de asemenea, rechemarea definitivă a ambasadorului Peru în Mexic, susținând că președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a încălcat și principiul neamestecului în afacerile interne.

Lopez Obrador a numit în repetate rânduri înlăturarea lui Castillo „ilegală”.

Disputa diplomatică a înghețat operațiunile Alianței Pacificului – un grup comercial care cuprinde Chile, Peru, Columbia și Mexic, întrucât Lopez Obrador refuză să predea președinția rotativă lui Boluarte.

Sursa – www.aljazeera.com