Peste 171 milioane de lei, a adunat ANAF, în urma controalelor antifraudă desfăşurate în ianuarie-mai

De Jurnalul Național Actuale Bani Utile 54 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Concret, sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) au crescut cu 163% de la 65 milioane lei la 171 milioane lei.

Astfel, în perioada ianuarie – mai 2024, s-au realizat 9.393 inspecţii fiscale, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 1,29 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au realizat 8.608 inspecţii, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 927,71 milioane de lei.

În opinia sa, „Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, ci sunt rodul unei strategii bine structurate de gestionare a riscului fiscal şi de revizuire a proceselor interne. Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizării ne rafinăm activitatea pentru a ne asigura că sistemul fiscal românesc este echitabil şi eficient, sprijinind dezvoltarea economică durabilă a ţării”, a transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

În perioada ianuarie-mai s-au emis 8.240 notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 3,075 miliarde de lei, o creştere de aproximativ 202% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au transmis 2.724 notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 238,14 milioane de lei.

De asemenea, s-au realizat 11.150 verificări documentare, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 329,087 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au transmis 10.186, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 313,61 milioane de lei.

Din informaţiile Ministerului Finanţelor, în vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor, ANAF, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent, două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul.

Astfel, una dintre acţiuni se referă la emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.

Cea de-a doua acţiune vizează efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv: inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi şi controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală

Sursa – www.economica.net

TAGGED: ,