Piaţa de fuziuni şi achiziţii în regiunea ECE a înregistrat un salt de 11, %, în schimb în România a scăzut cu 27%, în 2020

0 65

În anul 2020, valoarea tranzacţiilor, înregistrate în România, s-a diminuat cu 27% în comparaţie cu 2019, până la 1,7 miliarde de euro, relevă un raport publicat de consultanţii de la Mazars, în asociere cu Mergermarket.

Însă, la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est (ECE) tranzacţiile au atins valoarea de 49,2 miliarde de euro, în creştere cu 11%, de la an la an, dar, excluzând Rusia, cea mai mare economie inclusă în regiune, majorarea a fost de 28%. Cu toate acestea, volumul tranzacţiilor s-a diminuat cu 16%, până la un total de 648 de operaţiuni.

În acest sens, investitorii internaţionali continuă să fie atraşi de regiune, aceştia generând 49% din valoarea totală a tranzacţiilor, cu investiţii de 23,9 miliarde de euro, nivel similar cu anii precedenţi.

De altfel şi fondurile de capital au rămas foarte active în 2020, cu un număr total de achiziţii declarate din regiune în creştere de 40%, până la 3,9 miliarde de euro. În acelaşi timp, ieşirile au avut rezultate bune, cu o valoare totală declarată de 8,1 miliarde de euro, în creştere cu 11%, comparativ cu datele din 2019.

Astfel, piaţa M&A (fuziuni şi achiziţii, n.r.) din regiunea ECE rămâne dominată de patru ţări: Rusia, Polonia, Republica Cehă şi Austria. În acest context, Rusia a înregistrat patru dintre cele mai mari zece tranzacţii ale anului 2020, în timp ce tranzacţia cea mai mare a avut loc în Austria, unde compania petrolieră austriacă OMV şi-a mărit participaţia la compania petrochimică Borealis de la 36% la 75%, pentru care a plătit 5,712 miliarde de euro.

Şi sectorul tehnologiei a cunoscut un salt important, cu 57 de tranzacţii în valoare de 2,5 miliarde de euro, în creştere anuală de 12% ca volum şi de 34% ca valoare.

În contextul crescător a fost şi alt sector de top care este cel al energiei şi utilităţilor, în care s-a înregistrat un cuantum al tranzacţiilor de 9,1 miliarde de euro (+20%, faţă de 2019), în timp ce tranzacţiile transfrontaliere din regiune au crescut până la 13% din valoarea totală, de la 6% în 2019, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Raportul Investing in CEE: Inbound M&A Report 2020/2021 arată că, în 2020, România a înregistrat 40 de tranzacţii, în scădere cu 27% în comparaţie cu anul precedent, iar valoarea consemnată a ajuns la 1,7 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de anul 2019.

Însă, cea mai mare parte din acest total a rezultat din achiziţia entităţilor locale ale CEZ de către un consorţiu de investitori condus de un fond de investiţii administrat de către australienii de la Macquarie, pentru o valoare estimată de un miliard de euro.

În momentul de faţă, în ţare noastră, compania Mazars are o experienţă de peste 25 de ani în audit, servicii de consultanţă fiscală, financiară, contabilă, HR şi salarizare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata