Preşedintele Serbiei Vucic demisionează din funcţia de şef al partidului de guvernare

De Jurnalul Național Externe Politică 131 citiri
5 min citire
Președintele Aleksandar Vucic spune că va rămâne șef de stat, pe fondul protestelor antiguvernamentale în curs, după două împușcături în masă consecutive.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a demisionat din funcția de lider al Partidului Progresist Sârb (SNS), la guvernare, în urma protestelor antiguvernamentale împotriva a două împușcături în masă care au ucis 18 persoane luna aceasta.

Sâmbătă, Vucic a declarat într-un congres al SNS că va rămâne șef de stat, dar că este nevoie de o nouă abordare pentru a uni țara.

„Este nevoie de o abordare puțin diferită pentru a uni un număr mai mare de cei care doresc să lupte pentru victoria Serbiei patriotice… o Serbie de succes, care se va concentra asupra cetățenilor săi, pentru o țară care nu va căuta motive de divizare, ci de unificare. și împreună”, a spus bărbatul de 53 de ani.

Mișcarea a venit la o zi după ce zeci de mii de oameni din toată Serbia și din vecinele Kosovo, Muntenegru și Bosnia s-au adunat în centrul capitalei sârbe, Belgrad, într-o demonstrație de sprijin pentru Vucic după protestele masive antiguvernamentale împotriva împușcăturilor.

Un alt protest antiguvernamental a fost programat mai târziu sâmbătă.

Liderii SNS au acceptat oferta de demisie a lui Vucic la congresul partidului de la Kragujevac, în centrul Serbiei, și l-au numit pe ministrul apărării, Milos Vucevic, să-l înlocuiască, așa cum propusese Vucic.

Partidele de opoziție și organele de pază pentru drepturi l-au acuzat de mult pe Vucic și SNS de autocrație, înăbușirea libertăților presei, violența împotriva oponenților politici, corupția și legăturile cu crima organizată.

Vucic și aliații săi neagă acuzațiile.

Vucic a spus congresului că va rămâne șef de stat și va rămâne membru de partid. „Nu voi părăsi niciodată acest partid, sunt mândru că am condus cel mai bun partid în toți acești ani”, a spus el încurajând delegații.

După numirea sa, Vucevic a confirmat că SNS se va alătura unei organizații politice umbrelă pe care Vucic intenționează să o creeze pe 28 iunie.

„Dacă Vucic este o locomotivă a acelei mișcări, primul vagon ar fi SNS”, a spus el reporterilor.

Împușcăturile în masă șochează Serbia

Zeci de mii de sârbi s-au adunat la Belgrad la începutul acestei luni, după ce cele două împușcături mortale consecutive au dus țara și regiunea balcanică înconjurătoare într-o stare de șoc.

Un suspect în vârstă de 13 ani a comis un atac pe care oficialii spun că îl plănuise de luni de zile. O zi mai târziu, un suspect de 21 de ani, aflat într-o mașină în mișcare, a deschis focul asupra trecătorilor într-un oraș de la sud de Belgrad.

În urma împușcăturilor, sindicatul educatorilor din Serbia a anunțat o grevă și a cerut încetarea promovării violenței în țară.

„Solicităm interzicerea promovării și apariției publice a tuturor infractorilor condamnați, precum și a tuturor reality show-urilor la care participanții se comportă violent”, se arată în declarația lor.

La marșul lor de protest, sârbii au cerut mai multă securitate, interzicerea conținutului violent la televizor și demisia miniștrilor cheie.

Vucic a devenit președinte al SNS în 2012, înlocuindu-l pe Tomislav Nikolic, care a ocupat postul din 2008, când partidul a fost format ca o ramură a Partidului Radical Sârb ultranaționalist.

Mai întâi a fost viceprim-ministru și prim-ministru, iar apoi a fost ales președinte în 2017 și în 2022. Al doilea și ultimul său mandat expiră în 2027. Alături de aliații săi, SNS deține o majoritate de 164 de locuri în cei 250 de membri. parlament.

Un brand naționalist în timpul războaielor din anii 1990, Vucic a îmbrățișat ulterior politicile pro-europene, proclamând apartenența Serbiei la Uniunea Europeană scopul său strategic. De asemenea, menține legături strânse cu Rusia și China.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,