Principalele prevederi legislative pentru certificatul energetic

13

Atunci când doriți să vindeți, oferiți spre închiriere, să renovați major o clădire sau o parte a acesteia (un apartament) sau construiți un imobil nou, aflați despre faptul că aveți nevoie și de un certificat energetic (certificat de performanță energetică) pentru acea clădire sau unitate a clădirii.

Singurii specialiști care au dreptul să-l emită sunt auditorii energetici atestați. Dacă doriți să solicitați serviciile unui astfel de specialist pentru o clădire situată în București sau județul Ilfov (auditor energetic atestat cu gradul profesional I), puteți accesa site-ul https://www.topcertificat.ro.

Ce este certificatul energetic?

 

Legea nr. 372/2005 modificată și completată definește certificatul energetic astfel:

„Certificat de performanță energetică a clădirii – document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.

Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum”.

Prin „unitate a clădirii” legea înțelege:

„Unitate a clădirii – o zonă/o parte a unei clădiri, un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută/conceput sau modificată/modificat pentru a fi utilizată/utilizat separat”.

De aici rezultă că acest certificat este un document legal, tipărit, care ne arată cât de performant este un imobil sau o parte a sa (un apartament, de exemplu)

Principalele prevederi legislative privind certificatul energetic

 

Ați observat până în prezent faptul că am pomenit Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Ea a fost modificată și completată în decursul anilor prin mai multe reglementări legale:

  • Legea nr. 159 din 2013, privind modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor;
  • Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor;
  • Legea nr. 101/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Alte reglementări tehnice și legale pot fi studiate accesând site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Auditori energetici atestați

Așa cum am precizat anterior, solicitanții trebuie să se adreseze unui auditor energetic atestat.

Există două grade profesionale:

  • gradul I – pot emite certificatul energetic pentru toate tipurile de imobile. În plus, doar aceștia pot întocmi un alt document numit audit energetic (a nu se confunda cu certificatul de performanță energetică);
  • gradul II – pot emite certificatul doar pentru case și blocuri de locuințe și nu au dreptul să elibereze auditul energetic.

Puteți contacta un astfel de specialist având gradul profesional I în cadrul companiei Reflex Architecture SRL București (vedeți site-ul prezentat mai sus).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata