Priorităţile în materie de cercetare şi inovare pentru un viitor durabil în contextul programului Orizont Europa

20

În planul strategic pentru perioada 2021-2024, Comisia Europeană a adoptat luni, pentru Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE, în valoare de 95,5 miliarde de euro în preţuri curente, în perioada 2021-2024, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În cadrul planului strategic, o noutate o reprezintă programul de cercetare şi inovare în Orizont Europa care stabileşte orientările strategice pentru direcţionarea investiţiilor în primii patru ani ai programului. Acesta asigură faptul că acţiunile UE în materie de cercetare şi inovare contribuie la priorităţile UE, printre care se numără o Europă verde şi neutră din punct de vedere climatic, o Europă pregătită pentru era digitală şi o economie în serviciul cetăţenilor.

„Acest plan oferă un cadru pentru cercetarea şi inovarea de înaltă calitate, bazate pe excelenţă, care urmează să fie realizate prin programul de lucru Orizont Europa. Prin această orientare strategică, ne asigurăm că investiţiile în cercetare şi inovare pot contribui la un proces de redresare bazat pe dubla tranziţie verde şi digitală, pe rezilienţă şi pe autonomia strategică deschisă”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală.

În acest plan strategic se stabileşte patru orientări pentru investiţiile în cercetare şi inovare în cadrul programului Orizont Europa pentru următorii patru ani astfel:

-promovarea unei autonomii strategice deschise prin orientarea dezvoltării tehnologiilor, sectoarelor şi lanţurilor valorice digitale, generice şi emergente esenţiale; -refacerea ecosistemelor şi a biodiversităţii Europei şi gestionarea durabilă a resurselor naturale;

-transformarea Europei în prima economie digitală circulară, neutră din punct de vedere climatic şi sustenabilă şi

-crearea unei societăţi europene mai reziliente, mai favorabile incluziunii şi mai democratice.

În viitor, „Orientările planului strategic vor garanta că priorităţile noastre comune de politică a UE beneficiază de noi cunoştinţe, idei şi inovaţii. Această nouă abordare reprezintă o altă modalitate de a ne asigura că cercetarea şi inovarea finanţate de UE vor aborda provocările cu care se confruntă europenii”, a declarat, la rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Totodată, planul strategic identifică, de asemenea, parteneriatele europene cofinanţate şi programate în comun, precum şi misiunile UE care urmează să fie sprijinite prin intermediul programului Orizont Europa. Parteneriatele vor acoperi domenii critice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentaţia şi circularitatea şi vor completa cele zece parteneriate europene instituţionalizate propuse de Comisie în februarie. Misiunile UE vor aborda provocările globale care ne afectează viaţa de zi cu zi prin stabilirea unor obiective ambiţioase şi inspiraţionale, dar realizabile, cum ar fi lupta împotriva cancerului, adaptarea la schimbările climatice, protejarea oceanelor, ecologizarea oraşelor şi asigurarea sănătăţii solului şi a alimentelor. Utilizând un portofoliu amplu de instrumente în diverse discipline şi domenii de politică, misiunile UE vor aborda aspecte complexe prin proiecte de cercetare, măsuri de politică sau chiar iniţiative legislative.

Printre altele, orientările planului abordează, de asemenea, o serie de aspecte orizontale, cum ar fi problemele legate de gen. Integrarea dimensiunii de gen va constitui o cerinţă implicită în conţinutul cercetării şi inovării în întregul program, cu excepţia cazului în care se specifică faptul că sexul sau genul ar putea să nu fie relevant pentru subiectul în cauză.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata