Putin, trădat din toate direcţiile. Declaraţiile făcute de „Păpuşa de fier” a Rusiei îl vor înfuria pe liderul de la Kremlin

De Jurnalul Național Actuale Politică 158 citiri
5 min citire
Politica dusă de Vladimir Putin în acest an și câteva luni de la declanșarea invaziei a început să-i nemulțumească inclusiv pe cei apropiați liderului rus. Se pare că în aceste zile Putin este trădat din toate direcţiile, iar declaraţiile făcute de „Păpuşa de fier” a Rusiei îl vor înfuria pe liderul de la Kremlin.

Cine este Olga Skabeieva, „Păpuşa de fier” a Rusiei?

Pentru unii numele moderatoarei TV este aproape necunoscut, dar pentru ruși și occidentali, Olga Skabeieva este unul din cei mai importanți propagandiști ai regimului de la Kremlin.

Dintre toți propagandiștii de la televiziunea rusă care au împins punctele de discuție ale Kremlinului despre războiul din Ucraina, poate că niciunul nu a atras atât de mult atenția în mass-media occidentală ca Olga Skabeieva.

Printre poreclele ei se numără ”propagandistul-șef”, ”forțele de operațiuni speciale” ale televiziunii de stat rusești și „Păpuşa de fier a televiziunii lui Putin”.

În ultimele săptămâni și luni, Skabeieva a ținut discursuri fervente pe canalul de televiziune deținut de guvern, Russia-1.

 

Ea a vorbit în legătură cu luptele armatei ruse pe teritoriul ucrainean, a fabricat afirmații despre liderii occidentali și a răspândit o teorie a conspirației nefondată potrivit căreia armata ucraineană ar fi fost responsabilă pentru masacrul a sute de civili din Bucha.

Skabeieva, conform presei occidentale, este doar una dintre numeroasele voci din mass-media de stat rusești care au distorsionat faptele și au indus în eroare publicul cu privire la războiul din Ucraina.

Dar experții spun că escaladarea retoricii ei este un indiciu al unei schimbări importante în modul în care Kremlinul vorbește despre acțiunile sale și ar putea fi un semn prevestitor a ceea ce va urma.

”Păpușa de fier” îi cerea lui Putin să bombardeze funeraliile reginei

În perioada declanșării conflictului ruso-ucrainean a venit și cel mai dur moment din istoria Marii Britanii, decesul Reginei Elisabeta a II-a, momentul devenind pentru Olga Skabeieva un prilej de propagandă și amenințări.

Într-una din intervențiile sale după funerariile regale, propagandista Olga Skabeieva a declarat că ”Putin ar fi trebuit să bombardeze funeraliile reginei”.

”Păpușa de fier” îi cerea lui Putin să bombardeze funeraliile reginei

Skabeieva a sugerat că Moscova ar fi trebuit să bombardeze Marea Britanie atunci când liderii mondiali de top erau prezenți acolo. Moderatoarea a făcut aceste comentarii la doar câteva ore după ce regina a fost înmormântată.

Comentariile ei au venit după ce deputatul rus Andrei Gurlev a sugerat că Rusia ar trebui să bombardeze Marea Britanie în loc de Ucraina sau Germania. Lideri de top din întreaga lume, inclusiv Biden & Macron, au participat la slujba de înmormântare a reginei. Președintele rus Vladimir Putin a fost unul dintre puținii lideri mondiali de top care nu au primit o invitație la funeralii.

Declaraţiile făcute de „Păpuşa de fier” sună a trădare

Se pare că ”Păușa de fier” a Rusie a lovit din nou, iar recentele sale declarații, conform unei părți a analiștilor, ar suna a trădare în raport cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

În cea mai recentă emisiune a moderatoarei de la Russia-1, Olga Skabeieva declara că ”Cu tot respectul față de ‘gestul de bunăvoință’, circumstanțele din regiunile Kiev și Cernihiv evoluau de o asemenea natură încât a fost mai bine să plecăm.”

Având reacții din studio, din partea unor invitați, în dezacord cu cele declarate inițial, moderatoarea a răbufnit și mai tare, explicând că Putin, dacă se consideră a fi un umanitar, ar fi trebuit să nu declanșeze actuala situație de conflict:

În afirmaţiile sale, ”Toți oamenii cu cunoștințe despre situație sunt conștienți de asta, motiv pentru care [retragerea] a fost numită un ‘gest de bunăvoință’, [pentru a arăta] umanitarismul nostru.

Dar știți, când ești un umanitar nu începi o operațiune militară specială”, a continuat ”Păpușa de fier” a Rusie.

Skabeieva, alături de soțul ei, Evgheni Popov, a găzduit ani de zile talk-show-ul politic ”60 de minute” de la Russia-1 și are o lungă istorie în cadrul mass-media rusești ca fiind o figură ”șovinistă, patriotică, pro-guvernamentală, necritică, clar scandaloasă”.

Concret, în anul 2022, Skabeieva a făcut valuri pe plan internațional când a declarat la televiziune că rușii se află în mijlocul ”celui de-al treilea război mondial”, iar o serie de instituții media occidentale au preluat declarația ca pe un alt exemplu al afirmațiilor hiperbolice și conspirative ale moderatoarei.

Sursa – playtech.ro