Raportul UICN: aproape toţi lemurienii sunt ameninţaţi

43

Din cauza vânătorii şi a despăduririlor din Madagascar,  aproape toate speciile de lemurieni sunt ameninţate cu dispariţia, iar 31% dintre ele se află în stare critică, potrivit noii ediţii a listei roşii publicate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), care cuprinde de acum peste 30.000 de specii aflate în situaţii îngrijorătoare, informează AFP.

Astfel, dintre cele 120.372 de specii analizate (dintr-un total de 8 milioane estimate pe întreaga planetă), 32.441 sunt ameninţate cu extincţia (13.898 vulnerabile, 11.732 în pericol şi 6.811 în pericol critic), iar printre acestea se află majoritatea lemurienilor, balena nordică, hârciogul european şi ciuperca-vierme, extrem de apreciată în medicina tradiţională chinezească.

Această listă roşie publicată de UICN este îmbogăţită cu regularitate prin evaluarea unor noi categorii de animale şi plante.

In mod special, noua ediţie completează  evaluarea primatelor africane, atrăgând atenţia asupra lemurienilor, care sunt endemici în Madagascar.

Astfel, 103 dintre cele 107 specii de lemurieni sunt ameninţate cu dispariţia, „în principal din cauza despăduririlor şi a vânătorii”, iar 33 dintre ele se află în pericol critic – ultima categorie înainte de extincţie.

Dar, fără importante eforturi umane şi financiare depuse pentru conservarea lor (arii protejate, reîmpăduriri, eco-turism), unele dintre aceste specii, precum lemurul sportiv nordic, „ar fi deja fără îndoială deja dispărute”, notează Russ Mittermeier, specialist în primate din UICN.

Însă aceste eforturi nu au putut să împiedice 13 specii de lemurieni să treacă în categoria „în pericol critic”, precum Sifaka şi Microcebus murinus – cea mai mică primată din lume -, ambele devenind victime ale distrugerii habitatelor lor prin agricultură şi exploatări forestiere.

In prezent, in restul Africii, peste jumătate din speciile de primate (54 din 103) sunt ameninţate, precum Colobus alb-negru occidental, care se află de acum în pericol critic de dispariţie.

In contextul dat, aceste lucruri arată că „Homo sapiens trebuie să schimbe radical relaţia sa cu celelalte primate şi cu natura în ansamblul ei”, a declarat Grethel Aguilar, director general interimar al UICN, al cărei congres, ce trebuia să aibă loc la Marsilia în luna iunie a fost amânat pentru ianuarie 2021 din cauza pandemiei de COVID-19.

Sursa: Agerpres
Citește și
1 Comentariu
  1. Clevetici spune

    In Europa astfel de probleme au fost ‘rezolvate’ demult prin defrisarile de paduri pentru o agricultura extensiva, acum 100-200 de ani.
    De exemplu redarea Baraganului agriculturii in anii 1950 a dus la disparitia dropiei si poternichei.
    In Europa de Vest lupii sau ursii sunt pe cale de disparitie, desi acolo exista munti in care aceste specii ar putea trai.
    Calul salbatic a disparut din Europa in jurul anului 1900.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata