Românii refuză să înveţe o meserie

Românii refuză să înveţe o meserie, chiar dacă astfel şi-ar găsi imediat un loc de muncă. Suntem pe ultimul loc printre europeni atunci când vine vorba de interesul pentru cursuri de educaţie non-formală. Iar asta în contextul în care angajatorii români se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată.

Acest dezinteres al românilor, pentru dezvoltarea personală, nu-i miră pe specialiştii în recrutare.

Gabriel Chicioreanu, specialist Resurse umane: Copiii şi tinerii, în general, ştiu că au de învăţat doar la şcoală şi nu-i mai interesează această parte de dezvoltare atât personală cât şi profesională. Şi iată cum ajung oamenii să nu aibă locuri de muncă şi uită că se pot duce la un curs de specializare sau de reprofilare într-un alt domeniu. Noi nu avem crescută această conştienţă de pe băncile şcolii. În momentul în care s-a terminat şcoala, liceul, facultatea, nu am întrerupt procesul educaţional, ci învăţarea se desfășoară pe tot parcursul vieţii.

Mihaela Forgaciu, formator în carieră: Există persoane fără posibilități financiare care, având lipsă de venit, nu au ce să plătească pentru a face un curs. Ceea ce este important este faptul că, atâta vreme cât nu ai o certificare sau un curs, nu obții un job. Oamenii care fac școli gândind specializările pentru care optează vor obține și un job, ok și un salariu ok, și un venit ok.

La noi, in Romania, oamenii cu studii superioare sunt cei mai interesaţi de educaţia continuă, în special cei care au între 25 şi 34 de ani. Iar pentru a putea face faţă cerinţelor recrutorilor, training-urile ori cursurile de recalificare sunt esenţiale.

Anne are 30 de ani, iar pe 6 dintre ei i-a petrecut în televiziune, ca reporter şi prezentator de ştiri. Acum trei ani a decis să îşi deschidă propria afacere, în domeniul producţiei de materiale audio-video.

Anne Becheru, antreprenor: Nu mai era o provocare pentru mine, mi-aş fi dorit să experimentez mai mult, să ies din birou mai mult, să pot să fiu flexibilă şi să am mai multe proiecte care să mă stimuleze creativ. Formarea se întâmplă şi acum. Nu am făcut nişte cursuri, m-am oprit acolo şi apoi am început să produc. Cursurile respective şi update-urile pe care ți le faci ori în mod autodidact ori participand la anumite conferințe sau făcând cursuri pe internet, plătite, astea trebuie să le faci în permanenţă.

sursa digi24.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata