Românii spun că nivelul lor de trai a scăzut datorită războiului din Ucraina

Circa jumătate dintre români sunt de părere că războiul din Ucraina a dus la o scădere a nivelului lor de trai, iar o treime susțin că nu au fost afectați, însă se așteaptă ca situația lor să se înrăutățească, indică un sondaj Eurobarometru publicat de Parlamentul European.

Astfel, majoritatea cetăţenilor UE cred că războiul din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai. Aproximativ 40% dintre respondenţi au precizat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina. În țara noastră, procentul este mai mare – 46%. Alți 36% afirmă că nu au fost încă afectați, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Aproape trei sferturi dintre români susțin că nu sunt pregătiți să se confrunte cu creșterea prețurilor alimentelor și energiei.

Conform sondajului, majoritatea cetăţenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă. Aproape două treimi considerând că este un lucru bun – cel mai mare nivel din 2007.

În România, procentajul este mai scăzut, numai 47% fiind de această părere. 23% cred că este un lucru rău, iar 29% au o opinie neutră.

În acest moment, 52% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, față de 12% care au o imagine negativă. Și în România, procentajul este asemănător (51%).

În timp ce 59% dintre europeni susțin că apărarea libertății și a democrației trebuie să fie o prioritate, majoritatea românilor (62%) cred că prioritare ar trebui să fie menținerea prețurilor și a nivelului de trai.

Rusia este văzută pozitiv numai de 10% dintre respondenții europeni, față de 30% în 2018, în timp ce în România procentajul e aproape dublu – 18%, conform sondajului.

În contextul întoarcerii războiului pe continentul nostru, europenii se simt în siguranță pentru că fac parte din Uniunea Europeană. Cetățenii europeni sunt profund atașați ideii de libertate, sunt pregătiți să ne apere valorile și sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că democrația nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Totodată, peste jumătate din cei chestionați consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri 22 iunie, înainte de summitul Consiliului European care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles cu privire acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, după un aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în calcul această decizie, într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic şi complex din punct de vedere juridic.

În cadrul sondajului Eurobarometru, realizat în aprilie, au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata