Rusia este în război de doi ani cu Ucraina, dar cere stoparea conflictului Israel – Iran: ‘Să se rezolve diplomatic’

De Jurnalul Național Actuale Politică 129 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Data de 24 februarie a marcat aniversarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, care durează de doi ani și nu se întrevede niciun sfârșit. Dar, în timp ce provoacă distrugeri masive în Ucraina, Moscova cere stoparea conflictului Israel – Iran, invocând negocieri diplomatice urgente.

Vladimir Putin se îngrijorează de soarta locuitorilor din Gaza

Pe 7 octombrie 2023, după atacul fulger la trupelor Hamas din Fâșia Gaza, Israelul avea să lanseze cea mai mare și mai dură ofensivă asupra cetățenilor palestiniei de aici.

Tot atunci, la doar 24 de ore de la declanșarea ofensivei israeliene, Vladimir Putin se îngrijora de soarta locuitorilor din Gaza, cu toate că, așa cum arăta și presa, liderul de la Kremlin ucide de ani de zile mii de civili nevinovați, fie în Rusia însăși, fie în afara țării, Siria, Ucraina, Cecenia, Georgia, etc.

Numai că lucrurile aveau să escaladeze și, deși în octombrie Iran lansa un avertisment către Israel, nu se aștepta nimeni la recentele atacuri cu drone dinspre Iran spre Israel.

Rusia cere stoparea conflictului Israel – Iran

Din informaţiile presei moscovite, Rusia a îndemnat duminică toate părțile să „dea dovadă de reținere” după ce Iranul a lansat un atac fără precedent cu rachete și drone asupra Israelului.

Astfel, „Contăm pe statele din regiune să rezolve problemele existente cu mijloace politice și diplomatice, lansând îngrijorarea extremă față de ultima escaladare periculoasă din regiune”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Aceasta a precizat că a avertizat în numeroase rânduri că lipsa de rezolvare a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului palestiniano-israelian va duce la creșterea instabilității.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu omologul iranian Hossein Amir-Abdollahian, oficialul rus reiterând condamnarea decisivă a unui atac israelian în Siria, în această lună, care a ucis generali iranieni.

În plus, Rusia a condamnat anterior comportamentul Israelului în războiul său din Gaza, deși Moscova a încercat în mod tradițional să mențină relații cu toate puterile majore din Orientul Mijlociu.

Cu toate astea, conflictul din Gaza a afectat legăturile sale cu Israelul, iar Moscova a consolidat deja legăturile militare și politice cu Iranul, mai precizeză aceeași sursă citată.

Teheranul a lansat noi amenințări la adresa Israelului

Moscova a mai cerut joi Iranului și Israelului să dea dovadă de reținere pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu, dar Teheranul a lansat noi amenințări la adresa Israelului din cauza unui atac de la începutul acestei luni.

Reacția Iranului la atacul israelian, în urma căruia au fost uciși doi generali iranieni, l-a determinat pe președintele american Joe Biden să promită sprijin pentru Israel.

Astfel, „Este foarte important ca toată lumea să dea dovadă de reținere pentru a nu destabiliza regiunea, care deja nu este înzestrată cu stabilitate sau predictibilitate”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov a mai declarat că Rusia nu a fost abordată ca potențial mediator între cei doi mari rivali, dar nu exclude varianta de a deveni un mediator în acest conflict, deși nu este de acord nici cu intervenția americană în zonă, după ce la finalul anului trecut, dar și acum, s-a semnalat prezența mai multor nave americane în zona Orientului Mijlociu.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,